Een sollicitatiegesprek? Laat je niet verlammen door stress!

Je kent het wel: je bent zo blij dat je uitgenodigd bent voor een sollicitatiegesprek – fysiek of online – en dan slaat de stress en de twijfel toe. Een beetje stress houdt je scherp, maar stress mag je niet verlammen. Met deze tips lukt het wel.

Laat de zenuwen toe

Dat klinkt misschien wat vreemd, maar laat de zenuwen ook toe. Wanneer je de zenuwen koste wat kost probeert te onderdrukken, zal dat zoveel energie vergen dat de zenuwen alleen maar zullen toenemen. Accepteer de zenuwen en je zal merken dat ze niet gaan domineren.

De juiste ademhaling

Zenuwen kunnen letterlijk de adem afsnijden. Concentreer je daarom op je ademhaling en adem rustig in door de neus en uit door de mond. Weet je niet goed hou je hiermee aan de slag moet? Online vind je tal van filmpjes die je haarfijn uitleggen hou je je ademhaling onder controle krijgt.

Beweeg vooraf

Om stress te verminderen is het ook belangrijk dat je voldoende beweegt. Wist je trouwens dat je het gelukshormoon endorfine makkelijk toelaat als je voldoende beweegt. Probeer dus de dagen voor je sollicitatiegesprek voldoende te bewegen, liefst in de natuur. Net voor het gesprek kun je ook nog een ommetje maken of enkele rustige stretchoefeningen in de tuin doen. Zo begin je ontspannen aan het gesprek.

Oefen vooraf

Wanneer je iets gewoon bent, nemen de zenuwen af. Dat is voor een sollicitatiegesprek niet anders. Oefen het gesprek meermaals voor de spiegel en praat jezelf moed in. Je hoeft zeker niet woord voor woord het gesprek voor te bereiden, maar leg aan jezelf uit wat je professioneel parcours is, waarom je komt solliciteren, wat je sterke en zwakke punten zijn, hoe je je toekomst ziet. Je hebt daar zeker al over nagedacht, maar leer dat ook vlot te verwoorden.

Eerlijkheid geeft rust

Probeer tijdens een sollicitatiegesprek altijd eerlijk te zijn. Wanneer je niet eerlijk bent, val je vroeg of laat toch door de mand. Liegen of verzwijgen van zaken doet trouwens ook het stressniveau stijgen. Antwoord dus eerlijk en rustig op alle vragen. Kun je een vraag niet beantwoorden? Geen nood, je zal niet de enige zijn.

Mieke Vercruijsse