Duurt eerlijk het langst tijdens een sollicitatie?

Stel dat je op een sollicitatiegesprek een vraag krijgt waarvan je weet: mijn antwoord is niet wat de interviewer wil horen. Moet je dan eerlijk zijn, of verhoogt een leugentje om bestwil je kansen op een job?

Het Belangrijke Sollicitatiegesprek nadert, de jobinterviewer begeleidt je naar de vergaderzaal. Intussen wijst hij naar een deel van de open kantoortuin en zegt: ‘We experimenteren hier ook met flex desks. Wat vind jij daarvan?’ Het ‘juiste’ antwoord – en hetgene wat hij duidelijk wil horen – is: ‘Geweldig! Ik zou het een zegen vinden om niet meer aan een vast bureau te werken.’ Maar eigenlijk kijk je er al tegenop om elke ochtend een nieuw plekje op te zoeken, tussen de vuile koffiebekers van de vorige flexwerker. Wat antwoord je dan?

Besef dat je niet écht weet wat de interviewer wil horen: dat weet alleen hijzelf. De meeste jobinterviewers stellen eerlijkheid wel degelijk op prijs: ze willen dat je openhartig en rechtuit bent. En al zeker over je tekortkomingen! Wanneer een recruiter jou vraagt naar een professionele vergissing die je ooit hebt begaan, heeft hij geen boodschap aan een exposé over jouw onberispelijke carrière. Niemand is vrij van fouten: vertel hem dus oprecht over een fout die je ooit maakte, maar vooral over hoe je die zelf hebt rechtgezet en daaruit hebt geleerd. Het kan juist die frisse insteek zijn die je de baan bezorgt.

Bepaal zelf wat je belangrijk vindt in een job. Luister vooral naar wat je zelf wil, eerder dan te focussen op ‘politiek correcte’ antwoorden. Stel dat je alleen maar een job wil zonder contact met klanten, en de interviewer vraagt je ‘hoe je boze klantentelefoons zou afhandelen’, dan is dat al een teken aan de wand dat de functie je niet op het lijf geschreven is. Bepaal voor jezelf welke factoren doorslaggevend zijn en welke niet om de job aan te nemen. Misschien kan je je toch wel aanpassen aan die flex desks van daarnet, en heb je enkel een gewenningsperiode nodig. Denk gewoon eens goed na hoe je je antwoord op een eerlijke, doch positieve manier kan herformuleren.

Gerlinde De Bruycker

Bron: themuse.com