Do’s en don’ts voor je curriculum vitae

Iedereen weet min of meer hoe een cv er moet uitzien, maar toch gooien velen door slordigheid hun eigen ruiten in. Zonde!

WEL DOEN

 1. Een woordje extra uitleg bij je meest relevante werkervaring is een must! Zeggen welke job je hebt gedaan is één ding, in één zin uitleggen wat dat precies inhield is nog beter.
 2. Talenkennis: wees eerlijk over je niveau.
 3. Met welke (recente!) computerprogramma’s kan je vlot werken?
 4. Sommige mensen voegen een rijtje met karaktertrekken toe. Geen slecht idee, maar zorg er wel voor dat je jezelf niet té veel de hemel inprijst
 5. Als je vroegere baas jou een fantastische collega vond, moet je zeker vragen of je hem mag vermelden als referentie.
 6. Zorg voor een rustige lay-out.

NIET DOEN

 1. Een foto toevoegen, tenzij de werkgever erom vraagt. En als je het doet, zorg dan voor een zakelijk portretje. Vakantiefoto’s geven niet de juiste indruk, hoe mooi je er ook op staat.
 2. De weg wijzen naar je profiel op Facebook of een ander sociaal netwerk. Twitter en LinkedIn kunnen wel, maar alleen als ze een meerwaarde bieden voor de rekruteerder.
 3. Lollige lettertypes gebruiken. Als je de job wil, kies je beter voor een vrij saai maar perfect leesbaar lettertype, zoals Arial of Calibri.
 4. Grapjes vermijd je beter. Gevoel voor humor is iets heel persoonlijks, en de kans dat je verkeerd begrepen wordt, is groot.
 5. Emoticons, woorden in HOOFDLETTERS, afkortingen die niemand iets zeggen, dialect, …
 6. Liegen.

Vind een job in de buurt van