7 tips om intern te solliciteren

Solliciteren, dat kan je ook doen binnen je bedrijf. Met deze tips maak je alvast het beste van een interne sollicitatie.

1. Neem je sollicitatie au serieux

Het is niet omdat je al jaren aan de slag bent binnen een bedrijf dat een interne sollicitatie gewoon een formaliteit is. Bereid je dan ook degelijk voor, net zoals je dat bij een sollicitatie buiten de bedrijfsmuren zou doen. Zorg voor een degelijk cv met daarop onder andere een lijstje met projecten die je succesvol realiseerde.

2. Probeer aanbevelingen te verzamelen

Probeer van je baas/collega’s aanbevelingen te krijgen die je kan voorleggen wanneer je voor die nieuwe job gaat. Net zoals bij een externe sollicitatie strekt ook dat tot aanbeveling.

3. Praat met je toekomstige collega’s

Een gigantisch voordeel dat je hebt wanneer je al ergens aan de slag bent, is dat je al eens kan gaan praten met je toekomstige collega’s en hen ook kan observeren. Zo kom je veel te weten over hen, maar ook over de werksfeer en de redenen waarom hun team moet worden versterkt.

4. Spreek erover met je baas

Een goede baas kent jouw vaardigheden en ambities en zal dan ook niet verrast zijn wanneer je hem of haar gaat melden dat je op zoek gaat naar een nieuw wind in je carrière. Belangrijk is echter wel dat je hem of haar dat tijdig meldt om onaangename verrassingen te voorkomen.

5. Zet in de verf dat je het bedrijf goed kent

Jij hebt een stevig streepje voor op externe sollicitanten omdat je al een gedegen kennis hebt van het reilen en zeilen op de werkplek, maar ook van de bedrijfscultuur. Gebruik die voorsprong om je sollicitatie kracht bij te zetten.

6. Schakel je intern netwerk in

Heb je een collega op de afdeling waar je solliciteert, waar je goed mee overeenkomt en die jouw vaardigheden kent of ken je er een verantwoordelijke waar je in het verleden al eens een goede babbel hebt mee gehad? Laat die mensen dan je sollicitatie ondersteunen. Je hoeft je daar absoluut niet voor te schamen. Vanaf een bepaald niveau in je carrière is dit soort lobbying vaste prak. Dat gaat soms zo ver dat het helemaal niet de meest geschikte kandidaat is die de job krijgt, maar wel diegene met het sterkste (intern) netwerk. Dat klinkt een beetje sneu, maar je kan er best rekening mee houden.

7. Het leven gaat verder (wanneer het niet lukt)

Net zoals bij een externe sollicitatie zit de kans erin dat je mogelijk naast de job grijpt. Zie dat niet als een nederlaag en neem het ook niet persoonlijk. Het voordeel is dat je je oude job gewoon weer kan opnemen. Geen man overboord dus.

Pascal Dewulf