7 perfecte antwoorden op standaardvragen
19/10/2016
Er zijn zo van die vragen die tijdens een sollicitatiegesprek standaard opduiken. Helemaal goed, zo kan je er ook een perfect antwoord rond bedenken.
1. Vertel eens iets over jezelf?
Dit is een klassieker. Bedoeling is dat je kort en bondig uitlegt hoe het er momenteel op staat. Begin misschien met het familiale aspect en ga vervolgens verder met je actuele beroepsbezigheden. De reden dat je dat als tweede aanhaalt, is niet omdat je het minder belangrijk vindt dan je familie, maar wel omdat het dan langer zal blijven hangen.
2. Hoe zou je jezelf in één woord omschrijven?
Meestal ben je met dit soort vragen geneigd om dingen te zeggen als ‘betrouwbaar’, ‘positief’ of ‘gemotiveerd’. Probeer misschien een woord te vinden dat erg goed aansluit met de vacature waarvoor je solliciteert, bijvoorbeeld ‘analytisch’ wanneer je gaat voor een job van pakweg business analist.
3. Wat zijn je sterke en zwakke punten?
Je sterke punten mag je uiteraard in de verf zetten, maar overdrijf niet. Je zwakke punten kan je dan weer best proberen om te turnen tot iets positiefs. Zeg bijvoorbeeld dat je ongeduldig bent, maar dat dit is omdat je wil dat de dingen vooruit gaan.
4. Waarom wil je hier werken?
Deze vraag wordt je doorgaans gesteld om te checken of je je huiswerk hebt gemaakt over het bedrijf. Zoek op voorhand dan ook alle info op die je kan vinden over het bedrijf waar je aan de slag wil zodoende dat je beslagen te ijs komt.
5. Waarom ben jij de geknipte man/vrouw voor deze job?
Een erg relevante vraag. Indien je niet weet waar je moet beginnen, kijk dan naar de jobomschrijving en probeer de vereisten ervan te matchen met je eigen sterktes en vaardigheden.
6. Wat trekt je aan in deze job?
Het antwoord op deze vraag is een beetje hetzelfde als op de vorige vraag. Kijk naar de jobomschrijving en geef aan dat jouw vaardigheden daar perfect bij aansluiten.
7. Heb jezelf nog vragen?
Deze vraag voelen vele sollicitanten vaak niet aankomen. Het is opnieuw een test om te kijken of je professioneel verder kijkt dan je neus lang is. Stel vragen over hoe het bedrijf wil evolueren, met welke mensen je zal samenwerken of wat er van jou wordt verwacht de eerste weken nadat je start. Vermijd vragen over vakantie, salaris, …
Pascal Dewulf