7 gênante fouten die je sérieux om zeep helpen tijdens een sollicitatiegesprek

Er zijn zo van die fouten die je hele sollicitatiegesprek om zeep kunnen helpen. Het zijn professionele uitschuivers waarvan het moeilijk terugkomen is om je gesprek vervolgens terug op de rails te krijgen. Wij zetten ze even op een rijtje.

1. Je ritssluiting staat open

Op zich is het een verwaarloosbaar feit, tenzij je zelfverzekerd je (mogelijk) toekomstige baas tegemoet loopt aan de start van een sollicitatiegesprek. Check die rits dus op voorhand.

2. Je hebt sla (of andere etensresten) tussen je tanden

Een glimlach met resten van slablaadjes werkt contraproductief. Er is nochtans een erg makkelijke oplossing. De selfiecamera van je smartphone. Even discreet kijken hoe het zit tussen de tanden and you’re good to go.

3. Je leugentje om bestwil wordt ontmaskerd

Je cv iets te hard opgefleurd en de rekruteerder die erachter komt? Mja. Afhankelijk van wat het is, kan je de meubels mogelijk nog redden. Een goede beurt maak je er sowieso niet mee. Eerlijkheid duurt het langst. Ook wanneer je op sollicitatiegesprek gaat.

4. Je vergist je van naam

Je spreekt de rekruteerder aan met de naam van de selectieverantwoordelijke van het bedrijf waar je de dag ervoor op gesprek bent gegaan. We kunnen er niet genoeg de nadruk op leggen: solliciteren is serious business. Blijf dan ook te allen tijde geconcentreerd en degelijk voorbereid.

5. Je zit met je mond (figuurlijk) vol tanden

De rekruteerder stelt je een vraag en je kan gewoon geen antwoord bedenken. Voorbeeld: ‘Vertel eens iets over jezelf’ komt jouw kant uit en je hebt geen idee wat je daarop zou moeten antwoorden. Een sollicitatiegesprek is een beetje als een optreden. Er mogen nooit vreemde stiltes vallen. Je moet altijd iets kunnen antwoorden. Het is immers een belangrijke vaardigheid om een gesprek aan de gang te houden. Hou daar rekening mee.

6. Je gaat helemaal over de rooie

De rekruteerder stelt een netelige vraag die op je emotionele knoppen drukt en je gaat helemaal door het dak. Je bent furieus en uit dat ook met scherpe bewoordingen en misschien wel een paar ongepaste scheldwoorden. Dan ben je gelijk klaar om in te pakken. Wat er ook gebeurt tijdens een sollicitatiegesprek: je zelfbeheersing moet steevast een topprioriteit zijn.

7. Je beantwoordt een oproep op jouw smartphone

Tijdens het gesprek gaat je telefoon over en je beantwoordt gelijk de oproep. Don’t! Zelfs al gaat het om een telefoontje van tien seconden : dan is de boel om zeep. Op die manier geef je immers aan dat het sollicitatiegesprek op zich (en dus die baan waar je naar hengelt) je eigenlijk weinig kan interesseren. Niet doen dus. Wat het ook is, dat telefoontje moet op dat moment gewoon wachten.

Pascal Dewulf