6 tips om stress voor een sollicitatiegesprek geen kans te geven

Knikkende knieën en klamme handen voor een sollicitatiegesprek: je zal niet de eerste zijn die dit overkomt. Een beetje gezonde stress kan dan ook geen kwaad. Het moet echter wel binnen de perken blijven. Dat kan, met deze 6 tips.

1. Zorg voor een goede voorbereiding

Eén manier om je stressniveau naar beneden ter krijgen, is door je goed voor te bereiden op het sollicitatiegesprek. Weet je alles over jezelf, het bedrijf waar je aan de slag wil? Dan ga je je gelijk niet meer zo opgefokt voelen. Verdiep je dan ook op voorhand in het bedrijf. En lees je cv en motivatiebrief nog eens grondig door. Heb je zelf vragen of onduidelijkheden? Dan kan je er vanop aan dat de rekruteerder die ook zal hebben.

2. Wees realistisch

Weet je wat je stressniveau gegarandeerd naar beneden haalt? Realiteitszin. Je kan niet altijd de witte raaf zijn. De uitverkorene. Heb je echt je stinkende best gedaan, maar vis je uiteindelijk toch naast het net? Borstel jezelf dan af en ga gewoon verder. Met hetzelfde inzet en enthousiasme. Jouw moment komt. Geduld is in die optiek een mooie deugd.

3. Wees klaar

Zorg ervoor dat je op de dag van je sollicitatiegesprek niet moet zitten morrelen met je outfit of je vervoer nog in zeven haasten dient beginnen te regelen. Die dingen halen je enkel maar ver weg van je focus. En die heb je nu net broodnodig om te schitteren op je sollicitatiegesprek. 

4. Arriveer te vroeg

Niets is meer ontspannend dan gewoon te vroeg komen voor je sollicitatiegesprek. Niet net op tijd. Niet net voor de bel binnenstormen bij je afspraak. Neem gerust even 15 minuten de tijd om je in de lobby te nestelen en alles rustig in je op te nemen. Misschien liggen er nog wat magazines met pointers over het bedrijf. Of vind je nog een leuk gespreksonderwerp om het ijs te breken aan het begin van je sollicitatiegesprek.

5. Concentreer je op een relaxte houding

Neem net voor je bij je afspraak naar binnen loopt even de tijd om je gezicht te ontspannen. Let op je lichaamshouding en geef vooral je handen een plaats. Niet friemelend langs je lichaam. Nervositeit kan zich immers op allerlei manieren in jouw handen manifesteren: door met je vingers door je haar te gaan, aan je neus te friemelen of door op de stoelleuning te tokkelen in de lobby. Probeer dat te elimineren voor het gesprek van start gaat. Krijg je dat niet onder controle, dan kan dat immers een enorme afknapper vormen tijdens het sollicitatiegesprek.

6. Laat je van je meest beheerste kant zien

Dat is een paraplu waar allerlei dingen onder hangen. Jouw lichaamshouding bijvoorbeeld, maar ook je stemtimbre en -tempo. Praat rustig (edoch kordaat en trefzeker) met een beheerste toon en houd te allen tijde oogcontact. Uiteraard mag je blik al eens afdwalen wanneer je bijvoorbeeld over een antwoord nadenkt. Maak daar echter geen gewoonte van tijdens het gesprek. Op die manier ga je immers onzekerheid etaleren.

Pascal Dewulf

Bron: intermediair.nl