6 supertips om je perfect voor te bereiden op selectietests

Heb je binnenkort selectietests af te leggen? Dan kunnen deze tips je zeker helpen om jou op een zo optimaal mogelijke manier voor te bereiden.

Een passe-partout voor selectietests is er niet. Elke selectietest is anders. Toch zitten er heel wat terugkerende elementen in waardoor je je toch uitstekend kan voorbereiden.

Test van beroepskennis

Dat kan je perfect plannen. Het volstaat om je studieboeken terug boven te halen en nog even de belangrijkste aspecten van wat je hebt geleerd door te nemen. Een samenvatting maken helpt. Het gaat om een snelle, summiere voorbereiding. Je gaat geen examen afleggen maar toch moeten de belangrijkste dingen nog fris in je hoofd zitten.

Redeneer- of intelligentietests

Die kan je uiteraard prima voorbereiden. Online zijn heel wat websites te vinden waar je allerlei tests kan oefenen en je de aanpak eigen kan maken. Uiteraard kan je niet op alle tests voorbereid zijn en elk bedrijf of selectiebureau heeft zo wel zijn eigen tests, maar het feit dat je hebt geoefend, zal ervoor zorgen dat je meer vertrouwd en zelfzekerder tewerk zal gaan tijdens de eigenlijke tests.

Diepte-interview

Bereid je voor op de klassieke vragen die kunnen worden gesteld. ‘Waarom wil je hier werken?’, ‘Wat zijn je sterke en zwakke punten?’, ‘Waarom zouden wij jou moeten aanwerven?’

Psychotechnische tests

Ook die kan je perfect voorbereiden via tal van online websites, maar best is dat je vooral jezelf blijft bij vragen als ‘Ik sta graag in het midden van de belangstelling’, ‘Ik werk volgens een tijdschema’ of ‘Ik kan veel informatie tegelijkertijd verwerken’. Laat hier gewoon zien wie je echt bent en niet wie je wilt laten zien aan de buitenwereld.

Vaardigheidstests

Zoals de naam van de tests zelf al aangeeft, meten ze in hoeverre je eigenlijk over een specifieke vaardigheid beschikt. Dit soort tests meet bijvoorbeeld je concentratievermogen of ook hoe goed je geheugen eigenlijk wel is. Een typisch voorbeeld daarvan is dat je een tiental foto’s te zien krijgt en je vervolgens moet vertellen wat je hebt gezien. Bij een concentratietest krijg je bijvoorbeeld een letter-cijfercombinatie voorgeschoteld waarbij je vervolgens uit een rij van een aantal letter-cijfercombinaties zo snel als mogelijk de identieke combinatie(s) dient te kiezen. Andere tests kunnen zijn: ruimtelijk inzicht, coördinatie, … Ook daarvan vind je er online heel wat terug. Op voorhand oefenen met wat online tests kan echt helpen.

Assessment

Hierop kan je je moeilijk voorbereiden. Vaak moet je samen met een aantal andere kandidaten in groep een bepaalde oplossing bedenken of een mini-project beheren. Best is ook hier weer dat je eigenlijk gewoon jezelf bent met je eigen vaardigheden en beperkingen. Dus gewoon relaxed zijn en handelen zoals jij het denkt en voelt dat je het moet doen. Voel je dat je het voortouw wil nemen, doe dat dan gerust. Wil je gewoon de groep volgen en zorgen dat iedereen tevreden is met de gang van zaken, dan doe je dat. Neem niet het voortouw omdat je denkt dan op te vallen terwijl je eigenlijk helemaal geen zin hebt om het voortouw te nemen. Wees authentiek.

Pascal Dewulf