6 manieren om je toekomstige baas binnen de 5 minuten te overtuigen dat jij de witte raaf bent

OK, jij wil die droomjob naar binnen hengelen en liefst zo snel mogelijk. Dan zijn dit alvast de manieren waarop je dat doordacht en succesvol kan aanpakken.

Beheers je taal- en stemgebruik

In het Amerikaanse wetenschapsblad Quest toonde een onderzoeker aan dat de presidentskandidaat met de diepste stem steevast de verkiezingen heeft gewonnen en dat al sinds 1912. Ook wanneer je een vrouw bent, is dat relevant. Zorg dus voor een beheerst stemgebruik, pas je tempo aan en spreek niet te snel. Gebruik daarbij steevast Algemeen Nederlands. Las ook korte rustpauzes (stiltes) in tussen je zinnen. Zo krijgt de rekruteerder eveneens de tijd om de dingen die je zegt in zich op te nemen. Welsprekendheid is een van de meest krachtige instrumenten die je ter beschikking hebt.

Maak het jezelf makkelijk

Wanneer je bij het bedrijf zelf langs moet voor een gesprek, zorg dan dat je een marge hebt van een kwartiertje voor je sollicitatiegesprek van start gaat. Dat geeft je de ruimte om even te acclimatiseren, wat rond te kijken (misschien ligt er wel ergens een handige bedrijfsfolder) en de sfeer in je op te nemen. Wanneer je dat doet, zal je haast als vanzelf een rustige en zelfverzekerde uitstraling krijgen. Dat dit een positieve indruk maakt bij de rekruteerder hoeft geen betoog. Kom je daarentegen te laat op de afspraak en ben je een gestresseerd wrak, dan heb je die kans voor een sterke eerste indruk meteen gemist.

Wees je charmante zelve

Ga je op blitzbezoek bij je droombedrijf wees dan open, vriendelijk en positief tegen iedereen die je ontmoet vanaf de parking tot op het moment dat je bij de baas naar binnenloopt voor het eigenlijke sollicitatiegesprek. Zo krijgt niet alleen the man (or woman) in charge een goede indruk van jou, maar ook heel wat andere mensen in het bedrijf. De kans is immers groot dat er ook nog iets van die mensen over jou bij de baas terechtkomt.

Laat zien dat je een man (of vrouw) van de wereld bent

Al eens gekeken hoe al die ceo’s zelfverzekerd en glimlachend voor de dag komen? Om succes te hebben moet je immers ook succes uitstralen. Durf eveneens het sollicitatiegesprek zelf op gang brengen met een terloopse opmerking over het interieur, een leuke sculptuur in de lobby of de architectuur van het gebouw. Laat zien dat je je wereld kent en je niet wanhopig zit te vissen naar die job. Natuurlijk wil je die baan heel graag, maar je kan ook nog over andere dingen praten. De rekruteerder zal dat zeker en vast appreciëren.

Eis je ruimte op

Stel jezelf niet te bescheiden op wanneer je het bureau van de rekruteerder binnenloopt. Eis de ruimte op. Sta er als een zelfverzekerde man of vrouw. Geef een stevige handdruk en maak rechtstreeks oogcontact. Laat zien dat je de wereld aankan en een rots in de branding bent. Ook wanneer er lastige vragen komen. Schiet echter niet door naar arrogantie. Dat heeft immers een averechts effect.

Stel zelf vragen en geef jouw visie

Een sollicitatiegesprek is geen éénrichtingsverkeer. Neem dan ook actief deel aan het gesprek en durf eveneens zelf het gesprek aansturen door actief vragen te stellen. Sterker nog: je mag gerust jouw visie op het bedrijf geven, bijvoorbeeld over hoe het recent in de actualiteit is gekomen. Doe dat weliswaar op een positieve manier. Zo toon je betrokkenheid en neem je eigenlijk al voor een stukje een actieve rol op jou tijdens het sollicitatiegesprek. Wees daarbij echter subtiel. Laat die verbeteringsplannen voor het bedrijf nog even in je binnenzak.

Pascal Dewulf