6 cruciale vragen die jij zelf moet stellen tijdens een sollicitatiegesprek
01/12/2021
Een sollicitatiegesprek is geen eenrichtingsverkeer. Het is een moment waarop jouw toekomstige baas jou beter leert kennen, maar waar jij tegelijkertijd ook de kans krijgt om in te schatten of dit echt wel de job van jouw dromen is.
1. Is dit een nieuwe functie?
Toch wel belangrijk om weten. Het bepaalt immers of je vanaf nul moet beginnen dan wel kan terugvallen op de bestaande knowhow van de functie. Ook kom je zo te weten of je al dan niet iemand hebt in het bedrijf om mee te sparren over die functie. Welk van de twee situaties het leukste uitgangspunt is voor jou moet je uiteraard zelf bepalen.
2. Welke rol speelt deze functie in de groei van het bedrijf?
Deze vraag is vooral belangrijk voor starters en jonge professionals omdat zij meer dan ooit op zoek zijn naar professionele zingeving. Nu ja, ook een doorgewinterd professional weet wel graag hoe hij of zij in zijn functie bijdraagt aan de evolutie van een bedrijf. Deze vraag schept alvast meer duidelijkheid over de functie die jij gaat invullen. Ook maak je zo duidelijk aan de rekruteerder dat je interesse verder gaat dan de job en je wil afwegen hoe jij een meerwaarde kan zijn voor het bedrijf.
3. Mag ik even het team ontmoeten waarmee ik aan de slag ga?
Gedurfd, maar je scoort er zeker mee. Je maakt de rekruteerder immers duidelijk dat je verder kijkt dan de functie. Je bent eveneens op zoek naar een menselijke match en een match met de bedrijfscultuur. Bovendien kan je op de werkvloer nog snel wat extra vragen stellen aan jouw (mogelijk) toekomstige collega’s.
4. Waarom komt de functie vrij?
Een terechte vraag. Is de persoon uit die functie gepromoveerd binnen het bedrijf of naar een ander team overgeplaatst? Met deze vraag geef je een signaal naar de rekruteerder dat je wil te weten komen of er bijvoorbeeld promotiekansen zijn. Ook kom je er zo mogelijk achter of dit echt wel de droomjob is waar je naar zoekt. Als de persoon die jij gaat vervangen echter vertrekt omdat de werkdruk bijvoorbeeld te hoog ligt, dan ga je dat mogelijk niet te weten komen. Niets staat uiteraard in de weg dat je dat expliciet vraagt. Kwestie dat wanneer dat je het over centen gaat hebben je een en ander als argument kan gebruiken.
5. Wat vind jij zo leuk aan hier te werken?
Als deze vraag geen glimlach op het gezicht van de rekruteerder tovert, dan weten we het ook niet meer. De vraag geeft aan dat je in meer geïnteresseerd bent dan enkel de job. Je wil de mens(en) binnen het bedrijf van dichterbij leren kennen. Het is gelijk ook een opener om meer van mens tot mens te praten. Plots gaat het niet meer om jou, maar wel om de man of vrouw aan de andere kant van de tafel. Je draait de rollen om en dat kan erg verfrissend zijn in een gesprek. Je bent oprecht geïnteresseerd in de persoon die voor je zit en dat kan alleen maar een positief gevoel en dito gesprek opleveren.
6. Heb je specifieke bedenkingen bij mijn kandidatuur?
Een vraag om van te likkebaarden. Gelijk ook een gedurfde vraag en een manier om de rekruteerder er subtiel toe aan te zetten om het achterste van zijn of haar tong te laten zien. De vraag is echter meer dan dat. Het is een vraag die aangeeft dat je zeker in je schoenen staat en je het helemaal oké vindt indien er bepaalde bedenkingen jouw richting uitkomen. Een ideaal moment ook om die te weerleggen. Tegelijkertijd een uitstekende opportuniteit om de feedback van de rekruteerder mee te nemen naar je volgende sollicitatiegesprek indien jij uiteindelijk toch niet de uitverkorene blijkt te zijn.
Pascal Dewulf