6 belangrijke dingen die je na een sollicitatiegesprek altijd moet doen

Dacht je dat wanneer je na een sollicitatiegesprek vrolijk fluitend naar buiten wandelt, de kous af is? Dan heb je het bij het verkeerde eind want je sollicitatiegesprek is maar een stukje van een succesvol sollicitatietraject. De volgende dingen moet je in die optiek zeker in je achterhoofd houden.

1. Vraag om feedback

Wat heb je geleerd na een sollicitatiegesprek wanneer je de rekruteerder niet om feedback vraagt? Ook solliciteren is een vak waarin je gaandeweg kan groeien. Vraag dus zeker na het gesprek hoe je het hebt gedaan.

2. Vraag wat de volgende stap is in het sollicitatieproces

Op die manier wurm je jezelf niet in een passieve houding, maar stuur je het sollicitatieproces actief aan. Een rekruteerder die ziet dat je zelf de dingen in handen neemt, zal sneller geneigd zijn om met jou in zee te gaan.

3. Stuur een bedankbriefje (of e-mail)

Het simpelweg bedanken van je interviewer heeft een grote impact. Je bedankbrief (of e-mail) heeft een tweeledig doel. Enerzijds stem je de rekruteerder zo positief en anderzijds blijf je in the picture wanneer hij of zij zichzelf al door een stapel andere sollicitaties voor dezelfde job is aan het heen werken. Resumeer in je bedankbriefje nog even heel kort waarom jij de geschikte kandidaat bent.

4. Volg je sollicitatie actief op

Mogelijk heb je een tijdsbestek gekregen waarin de rekruteerder zal beslissen over jouw sollicitatie. Is die periode verlopen, neem dan zelf terug contact op met het bedrijf. Bied hen indien nodig ook de mogelijkheid aan om extra informatie, referenties, … over jezelf te verschaffen.

5. Ben je niet weerhouden, vraag dan waarom

Heb je het niet gehaald doorheen de selectieronde, vraag dan waarom dat zo is. Dat is bijzonder valabele feedback die je kan gebruiken in de aanloop naar nieuwe sollicitatierondes elders.

6. Wees geduldig

Heb je de job niet in de wacht kunnen slepen? Wees dan geduldig en ga opnieuw op zoek naar andere carrière-opportuniteiten. Nieuwe kansen zullen zich aandienen en uiteindelijk zal je je droomjob in de wacht slepen, zoveel is zeker.

Pascal Dewulf