5 vragen die je aan een rekruteerder kan stellen om je jobkansen te verhogen
21/06/2017
Je hebt het ongetwijfeld ook al meegemaakt: aan het einde van je sollicitatiegesprek stelt de rekruteerder je de vraag of je zelf nog iets wil vragen. Het is niet gemakkelijk om je dan nog te onderscheiden. Meestal ben je zo blij dat het gesprek ten einde is, dat je niet echt ver meer komt. Nochtans kan het van de vragen die je op dat ogenblik stelt, afhangen of je al dan niet de job zal krijgen. En jouw vragen kunnen je ook heel veel leren over de bedrijfscultuur en dus om te weten of je wel degelijk aan het solliciteren bent voor een job die je gelukkig zal maken. Met deze vijf vragen kan je het verschil maken.
Heeft het bedrijf een eigen sport- of quizploeg?
Als bedrijven een eigen voetbalteam hebben of een quizploeg, of als ze regelmatig activiteiten organiseren die eigenlijk niets met het werk te maken hebben, betekent dit dat ze beseffen hoe belangrijk het is dat collega’s zich goed voelen als ze bij elkaar zijn. Bouwgroep Versluys uit Oostende benadrukt bijvoorbeeld zelf bij kandidaten dat ze beschikt over een volwaardig kwarttriatlonteam van twintig medewerkers. Zoiets is een goede indicatie over het omgaan met het welbevinden van de medewerkers.
Hoe lang is het geleden dat jullie een goed resultaat hebben gevierd met het bedrijf?
In alle boeken met tips van leiders staat tegenwoordig ook hoe belangrijk ze het vinden om successen samen te vieren. Als successen vanzelfsprekend zijn en alleen maar de aanleiding vormen om snel weer over te gaan tot de orde van de dag en om de lat weer hoger te leggen, dan is de kans groot dat het bedrijf onvoldoende belang hecht aan de menselijke verbondenheid die jou als medewerker gelukkiger zou kunnen maken.
Hoe lang werkt u zelf al voor dit bedrijf?
Tenzij het om een startup gaat, moet je normaal een rekruteerder vinden die al een tijdje bij het bedrijf aan de slag is. Of als dat niet het geval is, moet hij of zij als antwoord op jouw vraag normaal wel wijzen op enkele mensen die al lang voor het bedrijf aan de slag zijn. Is dat niet het geval, dan kan het wijzen op een groot verloop.
Wat zijn hier de geplogenheden rond lunchtijd?
Het antwoord op deze vraag geeft je inzicht rond de sociale betrokkenheid van je toekomstige collega’s. Blijft iedereen aan zijn bureau zitten? Is de lunchpauze een gelegenheid om elkaar beter te leren kennen? Deze vraag is verrassend voor de rekruteerder en zal je veel vertellen over de bedrijfscultuur.
Wat was vorig jaar de grootste uitdaging van het bedrijf en welke lessen zijn daaruit getrokken?
Een eerlijk antwoord op deze vraag zal duidelijk aangeven of het bedrijf al dan niet processen en mensen in vraag stelt als zaken verkeerd lopen. Het is ook een vraag die duidelijk jouw betrokkenheid aangeeft en jouw wil om volop voor het bedrijf te gaan.
Geert Degrande