3 sollicitatietips waarvan je nog nooit had gehoord

Heb je nog nooit gesolliciteerd? Of is het al jaren geleden en weet je niet meer hoe het moet? Solliciteren kan je leren. Met deze drie tips maak je like a boss indruk op je toekomstige baas.

START. Plan de afspraak in op dinsdag om 10u30

Als je zelf een tijdstip van afspraak mag doorgeven, kies dan voor dinsdagvoormiddag, 10u30. Volgens gedegen onderzoek (jawel) is dit het beste tijdstip om de recruiter te ontmoeten. Je vermijdt de uiteindes van de week, want op maandag en vrijdag zitten mensen al wat meer met hun hoofd bij het weekend. Om diezelfde reden plan je beter ook geen sollicitatiegesprek in op het eerste of laatste uur van de werkdag. En ook niet net voor of na de lunch. Juist, veel blijft er dan niet over!

MIDDEN. Focus niet op je kwaliteiten, maar op je karakter

“Wil je eens een geheim weten? De meest gekwalificeerde kandidaat rijft de job zelden binnen”, aldus een recruiter met twintig jaar ervaring. Dat je perfect voldoet aan de jobomschrijving, betekent nog niet dat je ook de meest geschikte kandidaat bent. Als een werkgever al de moeite heeft genomen om jou op gesprek te vragen, vermoedt hij dat je de job inhoudelijk wel aankan. Wat hij nog niet weet, is of je wel in de bedrijfscultuur past. Prent jezelf dus goed in dat een sollicitatiegesprek om meer draait dan louter CV-materiaal: ook je gevoel voor humor, je maturiteit, scherpzinnigheid en zelfvertrouwen spelen mee. De interviewer kneedt deze eigenschappen samen tot één beeld, dat cruciaal is voor de eindbeslissing. Durf je persoonlijkheid dus mee te laten spelen in het gesprek.

EINDE. Sluit af met een gewaagde vraag

Net voor het jobinterview eindigt, gooi jij deze laatste vraag op tafel: ‘Heb ik tijdens ons gesprek iets gezegd wat u doet twijfelen aan mijn geschiktheid voor deze baan?’ Dit vergt een beetje lef, maar het resultaat speelt vaak in je voordeel. Jouw vraag getuigt immers van een grote honger in de job, anders zou je ze niet stellen. Als de interviewer daadwerkelijk ‘ja’ antwoordt, krijg je bovendien een extra kans om je eerdere uitspraken te verduidelijken of nuanceren.

Gerlinde De Bruycker