10 vuistregels voor je sollicitatiebrief

Als je maar een paar keer in je leven een sollicitatiebrief moet schrijven, is het niet raar dat je moeite hebt om eraan te beginnen. Daarom helpen wij je graag een eindje op weg.

  1. Zoek uit aan wie je de brief precies moet richten en spreek die persoon beleefd aan. Bel desnoods het bedrijf om het uit te zoeken. Niemand houdt van onpersoonlijke sollicitaties.
  2. Zorg ook hier voor een rustige lay-out. Dat betekent dat je regelmatig een witregel laat tussen twee alinea’s. Grote blokken tekst verkleinen de leesbaarheid.
  3. Zoals altijd is de eerste indruk allesbepalend. Besteed dus extra aandacht aan je eerste zin, en kies niet voor een van de vele standaardzinnetjes. Zoek een originele manier om je enthousiasme te uiten.
  4. Leg daarna uit waarom je denkt dat deze functie ideaal is voor jou, en zeg het vooral in je eigen woorden. Daarna kan je je tekst altijd nog laten nalezen door iemand die daar goed in is, maar het is heel belangrijk om te schrijven zoals je in het echte leven praat. Op die manier klink je veel minder geforceerd dan wanneer je uit alle macht ‘proper’ Nederlands probeert te schrijven.
  5. Het is niet nodig om jezelf uitgebreid op de borst te kloppen, want uiteindelijk kan iedereen beweren dat hij de beste man/vrouw voor de job is. Toch moet je duidelijk maken dat je een aantal troeven hebt die in jouw voordeel pleiten. Wees bescheiden zonder je eigen kwaliteiten te minimaliseren.
  6. Bijna niemand past perfect bij wat bedrijven in hun vacatures vragen. Dit is je kans om te vertellen dat je bijvoorbeeld je gebrek aan ervaring graag wil goedmaken door keihard te werken of desnoods een extra cursus te volgen.
  7. Zorg voor een mooie, hoopvolle maar zeker geen overdreven kruiperige slotzin. Laat de rekruteerder weten dat je dolgraag een uitnodiging voor een gesprek wil krijgen.
  8. Eén pagina moet zeker volstaan.
  9. Solliciteer je via mail? Stuur dan geen lege mail met je brief en je cv als bijlage. Gebruik je motivatiebrief als tekst van je mail en voeg het cv toe als attachment. Als er een referentiecode bij de vacature staat, gebruik je die als onderwerp van je mail, en anders vermeld je best de functie waarvoor je solliciteert.
  10. Vergeet je contactgegevens niet! In principe staan die in je cv, maar het is geen overbodige luxe om ze onderaan je mail nog een keer te vermelden.