10 erg belangrijke vragen die je kan/moet stellen tijdens een sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek word je doorgaans op de rooster gelegd over wie je professioneel bent en wat jouw meerwaarde is voor het bedrijf waar je aan de slag wil. Niets belet jou echter om ook zelf een paar snedige vragen te stellen.

1. Waarom staat de vacature open?

Voor hetzelfde geld is het een rotbaan die eigenlijk niemand wil doen en waarvoor ze snel een Chinese vrijwilliger zoeken.

2. Wat is de filosofie van dit bedrijf/organisatie?

Het belang van deze vraag kan je niet genoeg inschatten. Niets erger dan aan de slag te zijn in een bedrijf waarvan je de bedrijfscultuur totaal niet kan onderschrijven.

3. Hoe verloopt de rest van de sollicitatie?

Deze vraag geeft jezelf een pak gemoedsrust. Je moet dan ten minste niet zitten wachten tot er nieuws komt en kan zelf ingrijpen wanneer dat nieuws te lang uitblijft.

4. Kan u mij iets meer vertellen over de mensen van het team waarin ik ga werken?

Je collega’s zijn minstens even belangrijk dan je buren. Wanneer je daar dan ook wat klaarheid kan over krijgen, is dat een goede zaak.

5. Welke doelstellingen moeten er in de eerste maanden worden bereikt?

Op die manier zet je voor jezelf en jouw (toekomstige) werkgever een aantal meetpunten uit. Zo spring jij niet in het ongewisse en is je (toekomstige) baas tevreden omdat je al direct naar de objectieven peilt.

6. Wat is er met mijn voorganger gebeurd?

Is de persoon in kwestie zelf opgestapt, geen probleem. Werd hij bedankt voor de bewezen diensten, vraag dan waarom. Kwestie dat ook jij niet in dezelfde professionele buitenspelval trapt.

7. Wat zullen de grootste uitdagingen van deze job worden?

Je kan maar beter weten wat jou te wachten staat in je nieuwe job. De ideale vraag dus.

8. Is er een actieve carrièreplanning/begeleiding binnen het bedrijf?

Gegeven dat je niet altijd op dezelfde stoel wil blijven zitten, is dit een erg belangrijke vraag. Zo kan je ook echt jouw professionele ambities realiseren.

9. Mag ik het team waarin ik ga werken even ontmoeten?

Fantastische vraag. Zo kan je je toekomstige collega’s al even in levende lijve ontmoeten en inschatten welk vlees je in de kuip hebt.

10. Hoe heb ik het in vergelijking met de andere kandidaten gedaan?

De vraag die op de lippen brandt van de meeste sollicitanten. Stel ze gewoon en je zal gelijk heel wat meer te weten komen over jezelf.

Pascal Dewulf