Steeds meer bedrijven willen thuiswerk terugschroeven
15/04/2024
Drie dagen of meer op kantoor wordt weer steeds meer de norm. De tijd dat we massaal thuiswerken, lijkt daarmee voorbij. Bedrijven willen het liefst de werknemers op kantoor, terwijl heel wat werknemers net liever meer thuis zouden werken. “We zitten op een kantelpunt waar we verwachten dat het evenwicht tussen thuiswerk en werken op kantoor in veel ondernemingen opnieuw op de agenda komt”, zo luidt het bij Acerta Consult.
Drie op de vier werknemers (74%) werken momenteel al minstens drie dagen per week op kantoor. 41% onder hen zou liever vaker van thuis uit werken, terwijl 31% van de bedrijven verwachten dat werknemers juist structureel meer naar kantoor komen. Vooral in de kleinere bedrijven, waar de verplichting om naar de werkvloer te komen de voorbije jaren wat is losgelaten, is de wens groot om thuiswerk terug te schroeven. Dat blijkt uit een onderzoek van Acerta Consult ruim vier jaar na de eerste coronalockdown.
Hybride werken
Zo’n vier jaar geleden ging de eerste coronalockdown in en werd thuiswerk in heel wat bedrijven de norm. Sindsdien leken veel bedrijven én hun werknemers een goed evenwicht gevonden te hebben binnen het zogenaamde ‘hybride werken’. Tot recent in de Verenigde Staten enkele technologiereuzen aankondigden dat managers weer meer naar kantoor moesten komen. Ook in ons land legden enkele grote bedrijven die verplichting op aan hun personeel. Een trend die zich lijkt verder te zetten.
3 dagen op kantoor, 2 dagen thuiswerk
Momenteel verwacht iets meer dan de helft van de werkgevers (53%) dat hun werknemers minstens drie dagen per week op de werkvloer aanwezig zijn. Bij kmo’s ligt dat cijfer lager met meer dan de helft van de week thuiswerk. Toch komen werknemers in de praktijk gemiddeld vaker naar kantoor dan officieel van hen verwacht wordt: 74% pendelt minstens drie dagen per week naar kantoor. Zowat de helft van de werknemers (49%) vindt minstens 3 dagen op kantoor en de rest thuiswerken de ideale verdeling.
Verschillende toekomstverwachtingen
Als we bekijken wat in de toekomst de ideale verdeling is tussen thuiswerk en werken op kantoor, lopen de verwachtingen tussen bedrijven en hun werknemers uiteen. Bijna een derde (30,6%) van de bedrijven zou het structureel thuiswerk graag wat terugschroeven. Slechts 12,7% wil meer thuiswerk in de organisatie invoeren en een kleine 56,7% vindt de huidige balans goed zoals die is. Bij werknemers die kunnen thuiswerken, zien we de omgekeerde beweging: 41% wil meer van thuis uit gaan werken. 54% is tevreden met de huidige verdeling en slechts 5% wil graag minder van thuis uit werken.
Vertrouwen en autonomie
Ellen Van Grunderbeek, juridisch experte bij Acerta Consult: “Hoewel zowel werkgevers als werknemers erkennen dat thuiswerk vooral een positief effect heeft op de werk-privébalans, dat het een voordeel is bij het aantrekken van talent en dat het ziekteverzuim helpt vermijden, rijzen er steeds meer vragen bij werkgevers of de productiviteit wel op hetzelfde niveau blijft. Dat vraagt vertrouwen. Werkgevers en leidinggevenden moeten hun werknemers voldoende autonomie geven om hun werk zelf in te vullen.”
Betrokkenheid
Een andere bezorgdheid is de betrokkenheid. “Dat is zeker een reële uitdaging. Na de plotse boost die thuiswerk kreeg is het niet zo vreemd dat het bedrijfsbeleid rond thuiswerk opnieuw wordt geëvalueerd. Dat gebeurt best in dialoog en op een constructieve manier. Wel staat nu al vast dat hybride werken niet meer zal verdwijnen, al was het maar omdat werkgevers het uitspelen als troef in tijden van arbeidskrapte en omdat het bijdraagt aan een duurzaam werkgeverschap”, besluit Ellen Van Grunderbeek.
Mieke Vercruijsse