Zo werk je ook thuis ergonomisch
28/04/2020
Nu velen voor een langere periode verplicht thuiswerk dienen te verrichten, is het belangrijk ook te letten op de ergonomie. Thuiswerken vanuit je zetel of je bed is niet zo’n goed idee. Wij geven je alvast enkele tips om ook thuiswerk ergonomisch te laten verlopen.
Werkblad op ellebooghoogte
Een bureaustoel is ideaal, maar als je hier niet over beschikt dan kan je ook gebruik maken van een harde stoel. Let er wel op dat je bureaublad of eventueel tafelblad zich op ellebooghoogte bevindt zodat je met ontspannen schouders kan werken. Is je stoel te laag, dan kan je dit met enkele kussens oplossen. Een extra kussen voor de lage rug is ook handig.
Scherm op ooghoogte
Een van de basisregels is dat de bovenkant van je scherm op ooghoogte dient te staan. Heb je enkel een laptop om te thuiswerken? Maak dan gebruik van een laptopverhoger. Wie dergelijk hulpstuk niet in huis heeft, kan zich uit de nood helpen door stabiele objecten, zoals boeken of planken, onder de laptop te plaatsen.
Apart klavier en muis
Als je je laptop hoger zet, heb je uiteraard een apart toetsenbord en bijhorende muis nodig. Die plaats je op ellebooghoogte, 15 tot 20 cm verder dan het begin van je bureau.
Plaats van de voeten
Het lijkt misschien evident, maar velen doen het niet automatisch: plaats je voeten plat op de grond als je aan je laptop op desktop zit. Dat is de ideale houding om op termijn zo weinig mogelijk fysieke klachten te krijgen.
Doorbreek het zitten
Thuiswerkers hebben het vaak nog moeilijker om tijdens de werkdag voldoende te bewegen dan wie overdag, samen met collega’s, op kantoor vertoeft. Bovendien is er veel kans dat de printer binnen handbereik staat, dus daar haal je je stappen ook niet uit. Langdurig stilzitten is echter ongezond. Sta minstens ieder uur op om wat te bewegen. Loop rond als je telefoneert of werk een tijdje rechtstaand aan het keukenaanrecht.
Voldoende licht
Zoek een locatie in huis waar je voldoende lichtinval hebt. Een tafel vlak tegen de muur zal je ogen overbelasten omdat je niet ver kunt kijken. Een tafel tegen het raam is ook niet ideaal, want het binnenkomende licht kan voor lichte verblinding zorgen, wat eveneens oogvermoeidheid creëert. Een dwarse opstelling is ideaal: daglicht valt zijwaarts binnen en dit is het beste voor de ogen. Bovendien is daglicht een positieve factor voor je bioritme en motivatie.
Mieke Vercruijsse