Zo overtuig je je baas om van thuis uit te werken

Thuiswerken zou vandaag de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Toch is dat vaak niet zo omdat heel wat bazen nog erg traditioneel zijn op dat vlak. Met deze 7 tips zal je hem of haar alvast een stuk sneller kunnen overtuigen.

Lever het bewijs

Het beste wat je kan doen, is effectief bewijzen dat je door het uitsparen van de dagelijkse pendel een pak tijd wint om productief te zijn. Staaf dat met concreet gerealiseerde dingen.

Zorg voor een degelijke infrastructuur

Thuiswerk doe je niet aan de keukentafel terwijl je moeder wat verderop aardappelen zit te schillen. Zorg voor een aparte ruimte met een professionele uitstraling waar je baas zelfs op bezoek zou kunnen komen om samen met jou bijvoorbeeld een werkoverleg te doen.

Vraag om een proefperiode

Om je baas te overtuigen, kan je hem ook vragen een proefperiode in te lassen om te kijken hoe jouw werk op afstand verloopt.

Verander je mindset

Werk je thuis, dan ga je een stevige dosis discipline aan de dag moeten leggen. Geen baas meer die over je schouders meekijkt of collega’s die je een riem onder het hart komen steken.

Zorg dat je werk/privé duidelijk is gescheiden

Een groot risico wanneer je thuis werkt, is dat de grenzen tussen werk en privé vervagen. Even een memo voor een meeting opstellen na het avondeten, nog snel een projectplan in mekaar zetten tussen de witte- en bonte was door: die insteek is onaanvaardbaar. Werk in een aparte ruimte en houd je aan je werkuren en werkomgeving.

Zorg voor regelmaat

Richt je dag zodanig in dat het lijkt alsof je echt op het werk bent met een koffiepauze, een telefoongesprek met een collega of een werkoverleg via Skype.

Organiseer je lunch ook op vaste tijdstippen en laat je daarbuiten enkel storen wanneer hoognodig.

Thuiswerk kan je niet combineren met kinderopvang

Onmogelijk om aan thuiswerk te doen wanneer je kinderen door het huis lopen te joelen. Laat het dus duidelijk zijn dat je geenszins de zorg voor de kinderen en je job op een productieve manier zal kunnen combineren.

Pascal Dewulf