Zo kan muziek helpen om je beter te concentreren in je thuiskantoor

Daar zit je dan op je thuiswerkplek, hopelijk helemaal in je nopjes. Lukt het je toch niet altijd even goed om er je te concentreren, dan kan een streepje muziek je daarbij mogelijk wel helpen.

Heel wat onderzoeken tonen aan dat een vleugje muziek op de werkplek best wel positieve effecten kan hebben op de productiviteit. Dan maar het volume op 10 in jouw werkkamer? Mja, dat dan ook weer niet. Het hangt er immers allemaal een beetje van af wat je exact aan het doen bent.

Dagdromen

Wat blijkt? Muziek kan vooral bij repetitieve taken een erg positieve invloed hebben. Ben je bijvoorbeeld mondmaskers aan mekaar aan het zetten, dan kan wat muziek voor positiviteit en productiviteit zorgen. Met een melodietje erbij, ben je doorgaans opgewekter en scherper van geest. Trop is echter te veel. Zo kan muziek je ook te veel prikkelen waardoor je compleet afgeleid raakt en de productie van je mondmaskers helemaal dreigt stil te vallen. Muziek kan je immers ook in heel andere sferen brengen waardoor je bijvoorbeeld gaat dagdromen. Zit je in dat stadium? Dan is het tijd om weer wat stilte op je werkplek te brengen. Alleen zo kan je je concentratie dan immers weer terugvinden.

Soms wel, soms niet

Voor complexere taken is het echter vaak niet aangewezen om daar ook nog een streep muziek bij te doen. Ben je bijvoorbeeld bezig met een ingewikkelde stabiliteitsstudie van een gebouw, doe je minutieus labowerk of ben je bijvoorbeeld luchtverkeersleider, dan kan je je wel inbeelden dat muziek niet echt is aangewezen. Interessant om weten is ook dat de complexiteit van de muziek waarnaar je luistert een cruciale rol speelt. Het is immers logisch dat jouw grijze massa een stuk minder hard hoeft te werken om een flinterdun popdeuntje te beluisteren dan bijvoorbeeld complexe jazz. Hoe meer je met andere woorden je hersenen moet gebruiken om de muziek te interpreteren en te beleven, hoe minder ruimte je hebt om je te concentreren op jouw werk.

Pop of klassiek?

Oké, welke muziek moet je dan kiezen voor je thuiskantoor? Ben je fysiek en/of repetitief aan de slag dan kan je gerust gaan voor upbeat muziek met een leuk tempo. Dat houdt je aan de gang en jouw productiviteit hoog. Ben je aan het studeren op je thuiswerkplek om je bij te scholen voor het werk dan kan je best kiezen voor Ambient muziek. Dat is zachte, instrumentale muziek. Ben je vooral met administratief werk bezig dat geen al te hoge graad van concentratie vereist dan kan je opteren voor pop(rock), instrumentale (lounge)muziek of, waarom niet, een streepje klassiek.

Geen vaste regels

Hoe dan ook, voor de muziekkeuze op jouw thuiskantoor zijn er uiteraard geen vaste regels. Iedereen heeft immers zijn muzikale smaken en voorkeuren. Tot slot: heb je Spotify of een andere muziek streamingdienst waarvan je gebruik maakt? Dan hebben ze er zelfs afspeellijsten die er helemaal op zijn gericht om de productiviteit in jouw thuiskantoor een stevige boost te geven. Proberen maar!

Pascal Dewulf