Zo hou je je thuiskantoor proper en op orde

Deze weken brengen we meer dan anders tijd door in ons thuiskantoor. Om te vermijden dat je al snel je laptop niet meer vindt tussen alle rommel, zetten we enkele tips op een rijtje zodat je thuiskantoor ordelijk blijft. Want orde in je kantoor, is ook orde in je hoofd.

Een eigen ruimte

Wanneer je iedere dag thuis werkt, is het belangrijk dat je hier ook een aparte ruimte voor hebt. Dit zorgt ervoor dat werk en privé gescheiden blijven (al zullen die in deze dagen toch wel meer dan anders door elkaar lopen) en dat op je bureau ook de spullen liggen die thuishoren op een bureau. Ga niet werken in de speelkamer van de kinderen, want voor je het weet zijn je werkspullen ingeruild voor kleurplaten en vind je kleurpotloden in je pennenhouder.

Geef alles een vast plekje

Ga voor een doordacht systeem, waar alles meteen een vaste plaats heeft. Gebruik eventueel een boekenrek, leg kleine spullen in een mandje of een lade en voorzie een papierbak zodat je onmiddellijk de overtollige papieren weg kunt gooien. Wanneer alles een vast plaatsje heeft, verlies je ook minder tijd met het zoeken naar je spullen en moet je ’s avonds minder opruimen.

Klasseren in een map

Mappen kunnen wonderen doen. Heb je papieren afgeprint die je nog even wilt bijhouden? Laat ze niet rondslingeren, maar berg ze mooi op in een mapje en breng een label aan. Dit maakt het geheel overzichtelijker.

Je kantoor is geen eetplaats

Eet niet aan je bureau. Het is niet alleen gezonder om eventjes een pauze te nemen buiten of aan de keukentafel, eten aan je bureau zorgt ook voor een vieze boel. Kruimels en andere etensresten kruipen tussen je toetsenbord en zijn een feestmaal voor bacteriën en ziektekiemen. Toch een appel gegeten in je kantoor? Gooi het klokhuis niet in je papiermand, maar breng het naar de keuken om weg te gooien.

Ruim elke dag op

Sluit de werkdag af met een opgeruimd bureau. Papieren in mapjes, boeken op het boekenrek, lege glaasjes en kopjes in de keuken. Verlucht de ruimte ook minstens 10 minuten.

Wekelijks dweilen

Sluit de week af door snel eens met de dweil over de vloer van je thuiskantoor te gaan en met een natte doek over je bureautafel. Zo start je op maandagochtend je nieuwe werkweek aan een proper bureau.

(Mieke Vercruijsse)