Zo blijf je ook tijdens de tweede coronagolf gemotiveerd in je thuiskantoor

De eerste coronagolf zit er nog meer net op of de tweede is in volle gang. Verplicht thuiswerken (indien mogelijk) werd ondertussen opnieuw de norm. De hamvraag: hoe blijf je ook tijdens deze tweede coronagolf gemotiveerd aan de slag op je thuiswerkplek?

Hou contact met je collega’s

Sociaal isolement leidt niet zelden tot een gebrek aan motivatie en in extremere gevallen zelfs tot neerslachtigheid. Probeer met die mindset maar eens productief te blijven. Wees dus niet verlegen om contact met je collega’s te zoeken.

Rakel je oude gewoontes weer op

Weet je nog de eerste coronagolf op je thuiswerkplek? Dan zal je je zeker ook die typische gewoontes herinneren waar je je werkdag thuis structuur mee gaf. Een lekker ontbijt, even door het nieuws snuisteren, de zon op je thuiswerkplek naar binnen laten komen. Kortom, dingen die voor jou fungeerden als een dagelijks ritueel. Haal ze nu gerust weer naar boven. Momenten waar je je toen goed bij voelde, zullen jou ook deze keer gegarandeerd door deze moeilijke(re) tijden heen loodsen.

Definieer haalbare doelen

Een project afronden in één dag is doorgaans geen haalbare kaart. Stel voor jezelf dan ook haalbare doelen. Dat zijn van die doelen waarvan je de status binnen een termijn van één week op ‘afgehandeld’ kan zetten. Wanneer je enkel langetermijndoelen voor ogen hebt, dan gaat de rek er daar in je eentje immers al snel uit.

Thuiswerk ≠ chillout

Het is niet omdat er niemand rond je is, dat je achterover moet leunen en bijvoorbeeld al op maandag moet gaan dromen van het volgende weekend. Het is wel genieten in alle rust maar kantel niet te veel richting genieten. Weekdagen zijn werkdagen, ook op je thuiswerkplek. Hou daarom je werkschema steeds voor ogen.

Op maat gemaakt

De ene heeft graag wat extra licht, de andere een achtergrondmuziekje en nog een andere een gezellig uitzicht naar buiten of wat leuke decoratie aan de muren. Wat het ook moge zijn: richt je thuiswerkplek zodanig in dat je je er kiplekker voelt en zo ook productief de dag kan doorkomen.

Ergonomie is alles

Een goede verstelbare bureaustoel, je laptop op de juiste hoogte en de juiste kijkafstand opdat je comfortabel kan zitten en werken. Geen storende lichtinval op je computerscherm of vervelende achtergrondgeluiden van bijvoorbeeld vaatwasmachines. Dat noemen ze kantoorergonomie. Anders gezegd: het gebruiksgemak en het comfort van je thuiswerkplek moet hetzelfde of beter zijn dan op het bedrijfskantoor.

Zorg voor zingeving

Het is echt belangrijk dat je zinvol werk doet. Dat je niet enkel je job doet maar vooral dat jijzelf je werk helemaal ziet zitten en er iedere dag weer 100% kan voor gaan. Zorg met andere woorden voor motivatie vanuit jezelf eerder dan motivatie die van je baas, je collega’s of je bedrijf komt. Op die manier heb je een energiebron die je helemaal zelf kan controleren. Cruciaal wanneer je thuis aan de slag bent.

Pascal Dewulf