Zo blijf je als thuiswerkende moeder toch productief

Je bent een moeder en een carrièrevrouw ? Dan zal je wel weten dat thuiswerken niet altijd een evidente zaak is. Wij helpen jou alvast op weg om je werkdag in huiselijke kring nog productiever te maken.

1. Trek de lijn

Het is belangrijk dat je grenzen stelt naar je kinderen toe. Maak hen duidelijk dat het niet is omdat je thuis bent, dat je ook beschikbaar bent om hun favoriete beer te helpen zoeken, een snelle snack te maken en meer van dat fraais. Maak hen diets dat je binnen bepaalde tijdsintervallen niet beschikbaar bent. Punt, andere lijn.

2. Sla en zalf

Uiteraard moet je dat niet letterlijk doen, maar je moet je kids wel terecht wijzen wanneer ze jou ongevraagd storen tijdens jouw werkdag. Beloon hen daarentegen met een lekkere versnapering of wat anders leuks wanneer ze zich wel aan de afspraken houden.

3. Gebruik die woensdagnamiddag

Het probleem van heel wat moeders is dat ze vandaag de dag hun kinderen 24/7 willen managen. Gebruik die woensdagnamiddag echter niet om al hun wensen in te willigen, maar stuur ze naar de tekenschool, muziekschool of andere namiddagvullende (buiten)activiteit… Kortom, zorg dat ze op woensdagnamiddag het huis uit zijn opdat jij rustig kan werken. Zij worden er een pak socialer van, jij een pak rustiger.

4. Steek wat op van andere werkende moeders

Zoek contact met andere thuiswerkende moeders. Zij kunnen jou vast en zeker nog tips aan de hand doen (die je naar eigen verrassing nog niet had ontdekt) om je werkdag thuis nog productiever te maken.

5. Leg de lat niet te hoog

Verwacht niet dat je je rollen als zakenvrouw/werknemer en moeder vanaf dag één naadloos aan mekaar zal kunnen rijgen. Vooral in het begin zal het niet makkelijk zijn om duidelijke verantwoordelijkheden aan die twee verschillende rollen te koppelen. Zet je door en baken je die verschillende rollen helder af, dan wordt thuiswerken echter een gedroomde situatie.

6. Regel eens een oppas

Een oppas regelen terwijl je thuis aan het werk bent, lijkt wel een broekzak-vestzakoperatie. Bedoeling is echter niet dat je dat dagelijks doet, maar wel op dagen dat je werkgewijs een superdrukke agenda hebt. Het zal een pak stress wegnemen bij jezelf en je baas verwonderd doen kijken dat je het ondanks alles toch klaar krijgt. Iedereen blij!

7. Maak het jezelf af en toe makkelijk(er)

Het is echt geen schande om niet dagelijks een volledige, verse maaltijd op tafel te toveren. Mik ook eens een lasagne van het versvak in de oven of nog beter: vraag je partner misschien om in een beurtrolsysteem het avondmaal te organiseren.

Pascal Dewulf