Werkuren scoren terwijl je je kinderen opvangt? Zo doe je het!

Iedereen thuis, iedereen solidair. Maar het werk moet wel gebeuren, tussen het entertainen van je kinderen in. Regiotalent bekijkt samen met jou en je partner je agenda en heeft een plan klaar zodat iedereen het werk klaar krijgt. Start je dag wat vroeger, optimaliseer dutjes en wordt een strak estafette-duo met je partner.

Overleg

Overleg op zondagavond met je partner. Leg jullie agenda’s naast elkaar. Wie heeft wanneer belangrijke meetings of gesprekken met collega’s? Duid deze als eerste aan en kijk of de andere ouder dan op de kinderen kan letten.

De rest van de werkdagen verdeel je in blokken. Je partner werkt bijvoorbeeld in de voormiddag terwijl jij schoolwerk doet met de kinderen of omgekeerd. In de namiddag wissel je. Zo heb je beiden gegarandeerd enkele werkuren op de teller staan waarin je ongestoord kan werken.

Elke avond toets je de planning voor morgen nog even af met elkaar. Meetings of deadlines kunnen altijd verschuiven. En goede afspraken maken goede vrienden.

Rek de werkdag

Krijg je je werk niet rond met de blokken en meetings die voor jou gereserveerd zijn? Rek de werkdag dan wat. Hoe pijnlijk het ook klinkt, je staat ervan versteld hoeveel werk je gedaan krijgt tussen 5u en 7u ’s ochtends. En hoe geweldig je je voelt als je nog voor het ontbijt enkele vervelende to do’s van je lijst hebt geschrapt.

Hetzelfde geldt voor de avonduren. Liggen de kinderen in bed en je partner in de zetel? Klap je laptop open en je kan je presentatie afronden. Zonder drie keer gestoord te worden omdat broerlief een kauwgom in het haar van je jongste plakte. Zucht. Hoe lang nog voor we weer naar kantoor mogen?

Rek de werkweek

We zijn sterk voorstander van weekends reserveren voor ontspanning, zeker in tijden van corona. Zo behoud je de week-weekend structuur en lijken niet alle dagen (helemaal) op elkaar. Moet er toch iets dringend buiten voor je baas, dan kan je afspreken met je gezinsleden dat je zaterdagochtend ongestoord enkele uren kan werken en op zaterdagmiddag mee een kamp zal bouwen op het terras.

Dutjes

Een baby of peuter in huis? Dan duurt het concept van ‘flink even alleen spelen/ in de wipper zitten terwijl mama/papa vergadert’ welgeteld 2 minuten en 43 seconden. We hebben het getest, hier in ons kot. Spring op je pc zodra de dreumes in zijn of haar bed ligt. Dit zijn de gouden werkuren. De tafel afruimen of stofzuigen kan later nog wel.

Geen schuldgevoel

Voel je niet schuldig als je in nood even de hulp inroept van de iPad, Peppa Pig of een spelletje op de pc. We zijn allemaal mensen, toch?

Zorg voor jezelf, zorg voor elkaar. Veel sterkte gewenst. En als u me nu wil excuseren, ik heb hier een peuter te entertainen.

(Eveline Janssens)