Werknemer en werkgever in een gezonde latrelatie
16/02/2021
Het ziet ernaar uit dat velen nog wel even zullen blijven thuiswerken. En er gaan ook meer en meer stemmen op om thuiswerk structureel te verankeren. “Op lange termijn zal deels thuiswerken een blijver zijn. Maar het is belangrijk dat zowel de werknemers als de werkgevers zich hier goed op voorbereiden”, vertelt personeelspsycholoog Jos Verdonck van Verdonck Professional Partners.
Na ruim tien maanden thuiswerken zien zowel de werknemers als de werkgevers duidelijke voor- en nadelen. Sommigen presteren uitermate goed omdat ze zich zelf optimaal organiseren, anderen missen structuur. Ook de ergonomische kwaaltjes duiken hier en daar op. Personeelspsycholoog Jos Verdonck geeft enkele tips om deze latrelatie tussen werkgevers en werknemers gezond te houden.
1. De basisbehoefte
Denk na over de inrichting van je werkplek en wat je daarbij nodig hebt. Probeer zeker een aparte werkplek in te richten en bekijk met je werkgever welke burotica-ondersteuning je nodig hebt. Een ergonomische bureaustoel, een koptelefoon, goede internetverbinding,… Speel open kaart met je baas als je dingen mist.
2. Work-lifebalance
Het is belangrijk om toe te zien op een goede work-lifebalance, zodat je structureel thuiswerk blijft volhouden. Een goede structuur met discipline is daarbij essentieel. Wees je er ook van bewust dat er stressloze momenten moeten zijn. Die middagpauze is onontbeerlijk tijdens een werkdag. Zoek samen met je baas naar methodes die het werkbaar maken. Je hoeft trouwens niet altijd bereikbaar te zijn.
3. Doseer in werkvolume en intensiteit
Niet alle taken zijn even belangrijk en niet elk dossier krijgt prioriteit. Maak een goede planning. Heb je het moeilijk om zelf de prioriteiten te leggen? Zorg dan voor regelmatig overleg met je baas en bekijk samen hoe je dit aanpakt. Je baas kan er bijvoorbeeld voor kiezen je niet alle taken ineens te geven. Sommige werknemers willen zich namelijk zo hard bewijzen bij thuiswerk dat ze geen rem hebben en er uiteindelijk onderdoor gaan.
4. Individuele coaching
We zijn allemaal verschillend en het is belangrijk dat werkgevers voorzien in individuele begeleiding van de werknemer. Heb je als werknemer nu en dan eens een schouderklopje nodig? Krijg je graag feedback op je werk? Dat kan tijdens de individuele coachingmomenten. Deze momenten zijn nu extra belangrijk omdat de impulsieve momentjes vaak wegvallen en sommigen zich te veel aan hun lot overgelaten voelen.
5. Leuke momenten inlassen
Werken is meer dan presteren. Het is ook genieten van leuke momenten, van ontspanning. Voor werkgevers is het nu een uitgelezen kans om werknemers aan hun bedrijf te binden. Je werknemer zou een wandeling kunnen organiseren waarin je in groepjes op pad gaat. Of hij zou kunnen zorgen voor een loopband bij je thuis om ontspanningsomenten in te lassen.
6. Fysieke contacten
Fysieke contacten tussen de collega’s blijven essentieel. Het is dus belangrijk dat je nu en dan fysiek samenkomt met collega’s. Momenteel uiteraard nog volgens de coronamaatregelen. Ben je nieuw in een bedrijf? Dring er dan op aan om nu en dan naar kantoor te gaan, zodat je de cultuur van de organisatie kunt eigen maken en dat je je baas en je collega’s ook leert kennen.
7. De juiste capaciteiten belichten
Ben je van plan te solliciteren, weet dan dat je de juiste capaciteiten moet belichten. Steeds meer gebeuren de selecties in functie van de geschiktheid voor thuiswerk. Probeer dus in de verf te zetten dat je een stabiel karakter hebt, voldoende autonoom bent op sociaal vlak, vlot aan zelforganisatie kunt doen, een goede drive hebt en een positieve motivatie.
Mieke Vercruijsse