Waarom thuiswerken efficiënter is dan op kantoor werken

Thuiswerken: sommigen haten het, anderen zijn er gek van. Wanneer je echter de kneepjes te pakken hebt van in je thuiskantoor aan de slag te zijn, zal je al snel merken dat je een pak productiever bent dan op kantoor.

Je krijgt een paar uur extra om te werken per dag

Jezelf in het (mantel)pak hijsen en jezelf toonbaar maken, de auto of trein in richting werk en nog snel een inleidende babbel met je collega alvorens aan de slag te gaan. Reken even uit hoeveel tijd je dat per dag kan besparen. In het slechtste geval al snel een uur. In het beste geval een aantal uren. Kan je je inbeelden wat je op die tijd allemaal zou kunnen doen in je thuiskantoor?

Onderzoek bewijst dat je productiever bent

Onderzoek van de Amerikaanse Stanford University bewijst dat je productiviteit drastisch verhoogt wanneer je (gedisciplineerd) thuiswerkt. Bij het onderzoek werden twee groepen werknemers van hetzelfde bedrijf met elkaar vergeleken. De ene groep werkte thuis, de andere groep op kantoor. Na een aantal maanden observatie concludeerden de onderzoekers dat de groep thuiswerkers 2.000 euro meer per persoon had opgebracht dan de kantoormedewerkers. Hoe ze aan dat cijfer kwamen, is niet meteen duidelijk, maar wel straf.

Typische kantoorknopen vallen weg

Zoals er bouwknopen zijn, zijn er ook kantoorknopen. Dat zijn (in de bouw letterlijke, op kantoor figuurlijke) gaten waarlangs energie wegstroomt. Energie die je anders in je werk kan steken. Ellenlange vergaderingen, lunches die uitlopen, collega’s die om de haverklap aan je bureau staan en je baas die nog snel even een beroep op je wil doen. Al die dingen vallen (grotendeels) weg wanneer je in de beslotenheid van je thuisbureau werkt.

Je wordt minder afgeleid

De kantoren van vandaag zijn doorgaans bijzonder lawaaierige biotopen vol met verstrooiende elementen. Stoorzenders zijn op kantoor dan ook alom aanwezig. Collega’s die met de koptelefoon op werken (maar de muziek is toch hoorbaar), een instant feestje op de werkplek voor een collega die verjaart of een collega die ietwat te luid aan het overleggen is in jullie hippe landschapskantoor: het zijn allemaal dingen die je afleiden en waarvan je thuis weinig of geen last zal hebben.

Je bent rustiger en positiever

Door het feit dat een groot deel van de stressfactoren van het werken op kantoor wegvallen, ga je je doorgaans mentaal ook beter voelen. Je zit lekkerder in je vel, je voelt je rustiger en dat zorgt ervoor dat je ook productiever zal zijn in je thuiskantoor.

Pascal Dewulf