Thuiswerken: zo hou je je kinderen in toom

Iedereen werkt zo veel mogelijk van thuis uit in deze tijden van coronacrisis. Maar met kinderen die de komende weken thuis zitten is dat niet evident. Regiotalent heeft enkele voorstellen om je kinderen te entertainen: van een online turnchallenge tot huiswerkplatformen en knutselpost versturen naar de grootouders, hier wordt iedereen blij van.

Schoolwerk

De meeste scholen geven hun leerlingen taken via online platformen zoals Smartschool. Grote kans dus dat je kind of tiener wel wat te doen heeft. Maak afspraken: elke dag twee uur huistaken maken bijvoorbeeld, liefst op een vast tijdstip. Laat dat dan toevallig samen vallen met jouw dagelijkse teammeeting. In de hoop dat je tiener niet na het tweede bewijsstuk of bij de derde vervoeging aan je bureau staat.

Thuisonderwijs

Hebben je leergierige schatjes nood aan meer uitdagingen of zijn ze door alle schooltaken heen? Dan kan je zelf even gaan snuisteren in het online aanbod. Op plantyn.com en uitgeverijzwijsen.be kan je gratis dagpakkertjes en oefenbundels downloaden. Deze educatieve uitgeverijen bieden materiaal aan per studiejaar of op niveau. Al gedacht aan een carrière als thuisjuf of -meester?

Post

Ga de ouderwetse toer op en laat je kroost leuke tekeningen of een lief kaartje opsturen naar de grootouders. Zij missen de kleinkinderen enorm en zullen erg blij zijn met zelf geknutselde collages en mooie brieven. En als de kinderen zin hebben, kunnen ze hetzelfde doen voor de bewoners van het woonzorgcentrum in de buurt.

Hobby

Geen tennisles, Chiro of viooloptreden de komende weken. Het verenigingsleven staat on hold. Veel clubs en verenigingen zijn overgeschakeld op een online aanbod. De Facebookgroep De Online Jeugdbeweging voorziet spelletjes en uitdagingen voor in de woonkamer. Gymnastiekfederatie Gymfed lanceerde Gym@Home om kinderen en jongeren thuis aan het turnen te zetten. Ook tal van dansscholen, muziek- en tekenacademies en andere (sport)verenigingen voorzien een online alternatief via filmpjes en uitdagingen. Kijk eens wat jouw vereniging in de aanbieding heeft?

Crea

Pinterest wordt jouw beste vriend, meer bepaald de lijstjes met knutselinspiratie. Want de maartse buien en aprilse grillen kunnen een stokje steken voor buiten spelen. Een fan van Frozen in huis? Tik ‘Frozen knutselwerkjes’ in. Is je oudste geobsedeerd door dino’s? ‘Dino’s knutselen’. WC-papier gehamsterd? ‘Knutselen met wc rolletjes’ wordt jouw ding.

Taken

Durf je kinderen enkele taken te geven: het tuinmeubilair afstoffen, de tafel afruimen of de spelletjeskast eindelijk eens grondig opruimen. Onderhandelen met schermtijd kan altijd, als ze wat motivatie nodig hebben.

Eveline Janssens