Thuiswerken: waarom jij er misschien helemaal niet moet aan beginnen

Op je eigen werkplek thuis aan de slag, het lijkt een natte droom van heel wat professionals. Toch komt er meer bij kijken dan gewoon je thuiswerkplekje inrichten en aan de slag gaan.

De ideale wereld

Het lijkt wel de ideale wereld: niet stipt om zeven uur uit bed, even blijven hangen aan de ontbijttafel (geen mens die erom maalt), weg van het stressvolle woon- en werkverkeer. Kortom, meer tijd om productief te zijn. En daar ben je dan op je werkplek. Stilte alom. Waar zijn je collega’s om een praatje te maken of even samen te lachen? Die zijn nu ver weg. Tegen elven heb je wel een Skype-call van een half uur met je collega’s, maar daarna sta je er, behoudens wat e-mails, de rest van de dag opnieuw alleen voor. En zo gaan dagen over in weken en weken over in maanden. Elke dag is er opnieuw die rustige haven van je werkplek thuis. Begin je te huiveren bij dit scenario of vind je de gedachte ronduit heerlijk?

Spaans benauwd

Wanneer dat abstracte gegeven van thuiswerken aanschouwelijk wordt met een praktisch voorbeeld, gaat er voor heel wat mensen al een belletje rinkelen. Wat ook helpt om in te schatten of je geschikt bent voor een leven als thuiswerker is door te luisteren naar collega’s die je al voorgingen. Soms hoor je verhalen van mensen die het al na een maand Spaans benauwd kregen en hun collega’s zo hard misten dat ze in sneltreinvaart terug richting kantoor gingen. Anderen zijn mogelijk al jaren thuis aan de slag en zouden het nooit meer anders willen. Door naar die verhalen te luisteren en ze terug te koppelen naar je eigen wereld en de manier waarop jij je professionele leven ervaart en wil inrichten, kan je alvast tot heldere inzichten komen.

Discipline

Maar dat is niet alles. Thuiswerken vraagt ook de nodige discipline. Op kantoor is er de druk van je omgeving. Je baas en collega’s zijn binnen visueel bereik. Je gaat dus niet even je voeten op tafel leggen of nog snel even je nagels knippen. Ook blijven hangen bij een item in de ochtendkrant is er niet bij en in je pyjama werken al helemaal niet. Thuis moet je daarentegen je eigen werkdag inrichten. Sommigen zijn er kanjers in, anderen bakken er niets van. De enige manier is om een zachte start te maken en te kijken hoe het bevalt. Eén of twee dagen per week bijvoorbeeld thuis, de rest op kantoor. Bevalt het, dan kan je verder gaan en kijken wat het best voor jou past. Succes!

Pascal Dewulf