Thuiswerken: structuur, structuur en nog eens structuur

Iedereen zit aan zijn huis gekluisterd met werk, huistaken en minder bewegingsruimte. Wat helpt in deze tijden van crisis? Structuur in je gezin, werk en leven. Regiotalent deelt tips om je dagen te structureren en tijd te maken voor huiswerk, meetings, huishoudelijke taken en ontspanning. Zo ga jij straks niet helemaal gestrest weer naar kantoor.

Week vs. weekend

Merk je ook dat dagen in elkaar overvloeien? Geen idee of het dinsdag of zaterdag is? Maak een onderscheid tussen week- en weekenddagen. Op weekdagen hou je een strak schema aan, in het weekend mag het er wat losser aan toe gaan. Zo heb je toch dat weekendgevoel en maak je bewust tijd voor elkaar.

Dagschema

Maak een dagschema op voor iedereen, zowel de thuiswerkende ouders als je tiener, lagereschoolkind, kleuter of peuter. Zo kunnen jullie werk- en ontspanningsuren op elkaar afstemmen en creëer je een rustige sfeer waarin iedereen zijn werk/schooltaken tot een goed einde brengt. Een vaste structuur is belangrijk voor kinderen en geeft thuiswerkende ouders wat voorspelbaarheid om bijvoorbeeld meetings in te plannen.

Verdeel de dag in blokken. Voor de ouders noteer je wanneer je werkt, je dagelijkse telefoonmeeting met je bazin hebt of administratie moet bijwerken. Voor de kinderen plan je blokken in om schooltaken te maken, organiseer je vaste knutselactiviteiten en voorzie je speeluurtjes in de tuin. Maak zeer duidelijke afspraken over schermtijd en durf hier een lijstje met taken tegenover te stellen.

Huishouden

Maak een schema op waarin je afspreekt wie wanneer kookt, welk kind afruimt, wie stofzuigt en wie verantwoordelijk is om de vaatwasser leeg te maken. De thuishulpen komen jammer genoeg niet meer, dus iedereen moet een tandje bijsteken. Maak duidelijke afspraken rond opruimen: elke avond ruimt iedereen mee de gemeenschappelijke ruimtes op, anders is het huis over een week onleefbaar.

Ontspanning

Plan ontspanningsmomenten in voor heel het gezin. Een dagje Planckendael zit er niet in, maar je kan wel afspreken dat je de volgende zaterdag uitroept tot tuindag met het hele gezin. Of dat je morgenavond een filmavond houdt. Maak ook plannen om tijd door te brengen met je partner als de schatjes in bed liggen. Samen oude foto’s kijken of een glas wijn drinken op het terras is belangrijk. Je bent wel 24/7 samen thuis, maar houdt samen zo veel ballen in de lucht dat dat best wel druk kan zetten op je relatie.

Eveline Janssens