Thuiswerken: de voor- en nadelen

In België gaan we steeds flexibeler werken met glijdende uren en landschapskantoren. Ook thuiswerken raakt steeds meer ingeburgerd. Eén op vijf werknemers werkt tegenwoordig deeltijds of volledig thuis. We wegen de voor- en nadelen tegen elkaar af.

1. De ochtendspits
Als thuiswerkende gaat de ochtendspits volledig aan je voorbij: geen stress, geen vertragingen bij het spoor en geen file, tenzij voor de badkamerdeur. Je kan 10 minuten voor je moet inloggen opstaan, koffie zetten en in pyjama aan het werk gaan. Het risico is wel dat je ’s avonds om halfzes nog steeds niet aangekleed bent, dus probeer toch even langs de douche te passeren.

2. Het huishouden
Zolang je je camera tijdens de conference call uitzet, heeft niemand door dat je ondertussen in versleten joggingbroek de was zit op te plooien. Tussen twee e-mails door een wasmachine opzetten of alvast de aardappelen schillen, veel thuiswerkers geven toe het regelmatig te doen.

3. De conditie
Geen cafetaria waar je een gevecht moet leveren om aan aardbeientaartjes of stoofvlees met frietjes te weerstaan. Je kan op een doordeweekse ochtend naar de markt voor verse groenten of bio brood en gaat nog een rondje joggen. Let wel op dat je baas je runkeeper-status niet ziet.

4. De kinderen
Naschoolse opvang is voor veel werkende ouders een probleem. Als thuiswerkende haal je de kinderen om halfvier op aan de schoolpoort, breng je ze naar de zwemles en los je samen het wiskunde huiswerk op. Dit houdt wel in dat je na 8 uur weer aan het werk gaat om je targets te halen. Ook denken ouders die niet werken dat jij dat ook niet doet. Even rechtzetten, anders zit je voor je het weet bij het oudercomité en 2 werkgroepen op school.

5. De afleiding
Dat eindeloze ochtendpraatje met die ene saaie collega kan je overslaan en je komt niet in de verleiding om aan het koffieapparaat te gaan meekletsen over het voorbije weekend. Thuiswerkenden zeggen veel sneller en efficiënter te werken. Waak wel over je sociale leven, anders zie je weken achtereen enkel je partner, de postbode en de kat.

Eveline Janssens

Met dank aan A. Smets, zelfstandig advocate en thuiswerkende met 3 kinderen, voor de getuigenis.