Thuiswerken? Bescherm je ook tegen computervirussen

In tijden van Corona waarbij veel mensen van thuis werken, slaan ook de cybercriminelen hard toe. Werk je ook van thuis uit met je privéverbinding? Ga dan even na bij je werkgever welke maatregelen hij voorstelt om mogelijke inbreuken op het IT-systeem van het werk te beperken.

In deze uitzonderlijke context van de coronavirusepidemie die we nu meemaken, hebben veel werkgevers bijzondere maatregelen moeten nemen om de continuïteit van hun bedrijf te garanderen. De meesten geven er de voorkeur aan om hun personeel te laten thuiswerken. Maar wat gebeurt er als zoveel mensen van thuis, via hun privéverbinding, tegelijkertijd verbinding maken met het bedrijfsnetwerk of de cloud-omgeving van hun bedrijf?

“Doordat er meer mensen thuiswerken, is er een enorme toename van het internetverkeer”, zegt Mathieu Lardinois, Partner en Sales Manager bij Skyforce. “Deze groei zet op zijn beurt de deur open voor potentiële cyberaanvallen. Want het thuisnetwerk van de medewerkers en hun persoonlijke internetverbinding is meestal niet zo veilig als de IT-omgeving van hun bedrijf. Daarom is het belangrijk dat ondernemers nagaan welke (extra) veiligheidsnormen ze moeten invoeren. De prioriteit nu is uiteraard om jezelf te beschermen tegen het coronavirus, maar het is ook belangrijk om jouw bedrijfsdata te beschermen tegen computervirussen. Want cybercriminelen gaan niet in quarantaine!”

Als werknemer kun je alvast een aantal eenvoudige zaken doen om je werkgever te helpen:

• Wijzig het wachtwoord regelmatig.

• Gebruik complexe wachtwoorden. Geen ‘12345’ of ‘AZERTY’ maar gebruik liever een combinatie van hoofdletters en kleine letters, cijfers en symbolen.

• Gebruik meerdere wachtwoorden die verschillen per applicatie, website, ….

• Stuur geen professionele e-mails vanuit jouw persoonlijke e-mailaccount.

• Controleer de bron van de e-mails en ga na wat ze vragen.

• Gebruik geen openbare wifi-netwerken, maar geef de voorkeur aan bekabelde verbindingen.

• Laat familieleden of kinderen niet werken en spelen op uw professionele computer.

(Mieke Vercruijsse /bron Skyforce)