#Summer@work: thuiswerken met baby/kind: de valkuilen

Crèche dicht? Geen plaats kunnen bemachtigen op kamp? Dat wordt thuiswerken, met kinderen. Streekpersoneel lijst de valkuilen op en geeft tips om je werkdag niet vierkant te laten draaien.

Werkplek

Baken een werkplek af waar jij rustig kan werken. Een aparte ruimte met een deur die dicht kan, is natuurlijk het thuiswerk-walhalla, maar soms moet je het doen met een hoekje van de eetkamertafel. Zorg dan voor een stukje tafel dat helemaal voor jou is en waar geen speelgoed, kleurpotloden of restjes banaan rondslingeren.

Takenpakket

Wees realistisch en plan geen al te ingewikkelde taken in waarvoor je je zwaar moet concentreren. Administratie, een beetje brainstormen, verslagen schrijven of opzoekwerk zijn perfect. Vermijd moeilijke telefoongesprekken met klanten of een zware deadline voor een belangrijk project.

Dutjes?

Jonge kinderen in huis? Dan is dutjestijd gelijk aan werktijd. Want laat ons eerlijk zijn, tussen de dutjes in loop jij achter een peuter aan, sta je fruit te snijden en moeten er geblutste knieën gerepareerd worden. Zodra het dutje bedongen is, rep je je naar je werktafel en ga je aan de slag.

Entertainment

Voorzie activiteiten waarmee je kinderen zich kunnen bezighouden terwijl je werkt. En met een half oog de boel in de gaten houdt, natuurlijk. Een leuk knutselwerkje waarbij ze weinig hulp nodig hebben, een nieuwe spellendoos, een stapel strips of een zelfgemaakte kegelbaan in de tuin. Voor dat laatste zijn lege plastic flessen de held van de dag.

Meeting?

Heeft de tiener van de buren geen vakantiejob gevonden? Misschien kan hij/zij nog wat bijverdienen en een uurtje of twee komen babysitten als jij tijdens een belangrijke meeting moet inbellen. Kinderen blij, buurjongen of -meisje blij en je baas blij.

Beloning

Voor de kinderen is het vakantie. Zichzelf een hele dag ‘in stilte’ bezig houden en steeds aangemaand worden om rustig te zijn is niet fijn. Plan daarom iets leuks in zodra je werkdag erop zit: gaan fietsen, het zwembadje buiten zetten of samen fruitsla maken. Zo hebben zij en jij iets om naar uit te kijken.

Een fijne (werk)vakantie gewenst iedereen!

Eveline Janssens