Perspectief: 7 manieren om de coronablues op de (thuis)werkplek tegen te gaan

De coronapandemie heeft het leven van alledag grondig door mekaar geschud. Ook de manier waarop we (samen)werken. Je voelt je wel eens alleen en je mist je collega’s. Op kantoor (als je er al eens komt), maar ook op de thuiswerkplek. Met deze 7 tips kan je dat gevoel alvast snel uit de wereld helpen.

1. Focus op wat wel kan

Je kan niet snel een terrasje doen met je collega’s na de werkdag. Ook niet snel om een vaccin gaan opdat je er weer opuit kan trekken. Je kan echter wel virtueel borrelen samen. Spreek bijvoorbeeld om vijven af dat je samen een drankje nuttigt en even wat bijpraat aan het scherm. Bijna zo goed als in het echt.

2. Eén echt gesprek met één collega

Zorg ervoor dat je minstens één keer per dag een gesprek hebt met een collega over andere dingen dan meetings, to-dolijstjes en planningen. Een gesprek waarin jullie het hebben over hoe het jullie respectievelijk vergaat en wat er zoal in je omgaat. Gewoon om even de moeilijke momenten weg te praten en steun te zoeken bij elkaar.

3. (Glim)lach

Bekijk misschien tussendoor even een YouTube-filmpje of bel even met een leuke vriend(in). Wat je ook doet, zorg ervoor dat je per dag minstens een paar keer hartelijk kan lachen. Lachen lucht op en reset je grijze massa.

4. Relativeer

Ben je het spuugzat om altijd maar dezelfde routine te moeten doorlopen zonder ooit een verzetje te hebben? Weet dan dat samen met jou heel wat mensen hetzelfde voelen. Probeer dan ook de dingen in perspectief (daar heb je dat woord weer) te plaatsen en de dingen te relativeren.

5. Relax

Zonder sociaal contact met je collega’s loop je al eens het risico om enkel nog maar met je werk bezig te zijn. Zoek dan ook manieren om even je werkroutine te onderbreken en te relaxen. Loop even op en af. Kijk even door het raam (dagdromen is toegestaan). Knuffel je huisdier. Kortom, vind dingen die de afwezigheid van je collega’s op een positieve manier kunnen compenseren.

6. Helpen helpt

Zoek mogelijkheden om je collega’s te helpen. Dat creëert zingeving. En laat nu het net dat zijn wat met z’n allen mogelijk wat missen op dit moment. Eet-werk-slaap-herhaal is immers geen ideaal recept voor een gelukkig leven. Geluk vind je in connectie met je collega’s. Zoek die connectie actief op.

7. Zoek steun

Zit je echt met sombere gedachten en trek je het niet meer met virtuele borrels of een wandelingetje in het park? Zoek dan steun bij iemand die je 100% kan vertrouwen of kijk uit naar professionele hulp. Laat de situatie niet escaleren tot op het punt dat je niet meer vooruit kan. Praten over je emoties, gedachten en gevoelens kan wonderen doen. Er is altijd iemand om je weer op weg te helpen.

Pascal Dewulf