Met deze ultieme argumenten overtuig je je baas om thuis te werken

Denkt jouw baas nog altijd dat thuiswerkers tijdens de uren hun strijk doen en koffiekletsen bij de buurvrouw? Dan is het aan jou om hem/haar ervan te overtuigen dat thuiswerk juist voor productievere en gelukkigere werknemers zorgt. Met deze vier spijkerharde argumenten lukt het je wel!

1. Giet je tijdverlies in een tabel

Als je baas echt weigerachtig staat tegenover thuiswerk, kom je er niet met de vage stelling dat thuiswerkers “productiever en gelukkiger zijn”. Nee, harde cijfers heeft hij/zij nodig! Alleen zo kan zijn/haar wantrouwen wegsmelten. Maak voor jezelf een tabel waarin je het tijdverlies op kantoor vergelijkt met dat van het thuiswerk. Het kan best zijn dat je thuis tussendoor eens een wasje insteekt, maar op kantoor zijn er nog veel meer afleidingen. Het gebabbel van collega’s en telefoontjes de hele dag door. Het obligate praatje aan de koffie-automaat. Het wachten op alle aanwezigen aan het begin van een vergadering. De wandeling van en naar de kantine. En ga zo maar door. Laat het natuurlijk niet overkomen alsof je alleen maar zit te lanterfanten op het werk. Eindig je betoog met je ultieme argument: de tijd die je ’s ochtends en ’s avonds verliest in de file. Game, set, match voor thuiswerk.

2. Staaf je argumenten met wetenschappelijk onderzoek

Eindeloos zijn ze, de studies die de voordelen van thuiswerk in de verf zetten. Het internet loopt over van artikels, onderzoeken en enquêtes over het onderwerp. Vervang één avondje tv-kijken door een avondje thuiswerk-research, en stap met de kristalheldere resultaten naar je baas. De conclusie kennen we nu al: als je er niet in overdrijft, heeft thuiswerken alleen maar voordelen.

3. Hou opendeurdag bij je thuis

Op kantoor is visibiliteit de grootste troef. De werkgever zíet jullie achter de computer zitten en dat stelt hem gerust, maar hoe het er bij jou thuis aan toegaat, daar kan je baas zich onmogelijk een beeld van vormen. Hoog tijd om hem/haar een handje te helpen. Richt thuis een plek in waar je rustig kan werken – dus niet in de keuken of in de kinderkamer. Installeer een telefoon en een printer, leg een notitieblok op je bureau en neem enkele foto’s van je werkplek. Toon de beelden aan je overste en leg uit dat je hier ongestoord kan werken. Dat één of twee dagen thuiswerken per week een wereld van verschil zou maken in jouw werkbeleving. Je onderbreekt de dagelijkse sleur op kantoor, je hoeft niet te pendelen naar het werk, je bent in stilte bezig en dus ook in opperste concentratie. Wat kan je baas daar nu op tegen hebben?

4. Stel een proefperiode voor

Toegegeven, heel wat bazen zijn keikoppen. Is hij of zij ondanks al je overtuigingspogingen nog steeds niet te vermurwen? Werp dan als ultieme argument een proefperiode op tafel. Stel voor om een maand lang één dag per week thuis te werken en nadien een eerlijke evaluatie te houden. Geef jezelf 110% tijdens deze dagen, werk goed door en beantwoord elk mailtje en telefoontje onmiddellijk. Eenmaal je baas met eigen ogen merkt hoe productief je thuis bent, zal hij/zij het proefproject zeker willen verlengen. Succes!

Gerlinde De Bruycker