Met deze kleuren creëer je een productieve werkplek

Op kantoor kunnen we de kleuren van onze omgeving niet altijd kiezen, maar nu velen thuiswerken, lonkt de kleurenvrijheid! Laat grijs niet de bovenhand nemen in je thuiskantoor, maar ga voor een subtiel samenspel van juiste kleuren om optimaal te presteren.

Want kleuren hebben een grote impact op hoe we ons voelen. Toch zijn wit, beige en grijs veruit de meest gekozen kleuren voor muren. Je hoeft nu niet onmiddellijk de verfborstel te nemen en je muren te schilderen, maar met een schilderij, een kindertekening, enkele gekleurde mappen of een gekleurde zitzak bijvoorbeeld kunnen een positieve werksfeer creëren. Tijd dus om grijs in te ruilen voor wat kleur!

Blauw voor concentratie

Blauwe kleuren werken rustgevend en verkoelend. Op een werkplek doen ze het goed om concentratie te stimuleren. Blauwtinten zijn makkelijk te combineren met andere kleuren en komen goed tot hun recht bij hout en andere natuurlijke materialen.

Geel voor optimisme

De kleur geel doet ons denken aan de zon en zeg nu zelf, wie wordt daar niet vrolijk van? Er is geen kleur die het optimisme beter weergeeft en creativiteit en energie teweegbrengt dan geel. Het geeft je een mentale boost. Pas op voor een overvloed aan geel, want het zorgt al snel voor vermoeide ogen. Maar enkele leuke gele mappen of een gele bureaulamp bijvoorbeeld kunnen perfect geïntegreerd worden in je thuiskantoor.

Groen voor de rust

De natuur en groen horen onlosmakelijk bij elkaar. De groene kleur associëren we met rust, balans en ontspanning. Enkele planten brengen deze kleur al makkelijk in je werkruimte. Daarnaast hebben de planten ook nog een luchtzuiverende werking, wat ook mooi meegenomen is. Groen is ideaal als je precisiewerk moet doen.

Rood voor actie

Deze warme, intense tint zorgt ervoor dat er beslissingen worden genomen. Wil je iets voor elkaar krijgen van je baas tijdens een videocall? Plaats dan zeker ergens rood bij je in de buurt en zorg dat het zichtbaar is op je scherm. Zo raakt je zaakje snel geklonken. Ook met rood moet je oppassen voor overkill, want deze kleur kan voor onrust zorgen.

Overdrijf echter niet met kleuren, want zo zou je al snel overprikkeld kunnen geraken. Een basiskleur is prima en dat vul je dan aan met een aantal eyecatchers of accessoires.

Mieke Vercruijsse