Meekijksoftware: gluurt je baas mee wanneer je thuis aan het werk bent?

Je baas die vanop afstand meegluurt wat je op je thuiswerkplek aan je computerscherm doet? Niet letterlijk natuurlijk maar wanneer je bijvoorbeeld in- en uitlogt of via jouw muis- en toetsenbordgebruik? Jazeker, dat kan. Maar niet zomaar.

Onzichtbaar

Toegegeven, met de komst van corona is er ook een tsunami doorheen het kantoorleven gerold. Medewerkers die voorheen elke werkdag netjes aan hun bureau doorbrachten, verdwenen plots naar een onzichtbare (thuis)werkplek. Heel wat traditionele bedrijven hadden/hebben het daar behoorlijk moeilijk mee. Dat blijkt alvast uit onderzoek van GetApp dat 1.230 Nederlandse werknemers ondervroeg. Daaruit blijkt dat 38 procent van de bedrijven, waar die mensen aan de slag zijn, gebruik maakt van meekijksoftware. Dat zijn dan de respondenten in het onderzoek die aangeven er expliciet weet van te hebben.

Naar eigen goeddunken

Meekijken kan je baas via zogenaamde employee monitoring software. Dat is software die tijdens de werkdag onder andere naar jouw computeractiviteit en internettoegang kan peilen, actieve versus niet-actieve schermtijd kan meten, socialmediagebruik, het monitoren van digitale communicatie en dies meer. Uiteraard mag dat niet zomaar. Je baas die naar eigen goeddunken regelmatig een digitaal kijkje komt nemen op je thuiswerkplek is dus niet aan de orde.

Virtueel meekijken

Vraag je je nu af of ook jouw baas virtueel kan ‘meekijken’ wat je tijdens de werkdag zoal doet aan je computerscherm? Dan is het antwoord een genuanceerde ‘ja’. Dat kan onder strikte voorwaarden en uitsluitend wanneer je daarvan expliciet op de hoogte bent gesteld. Het kader daarvoor is echter een ratjetoe van regelgeving waarover je een boek op zich kan schrijven. (bescherming van de persoonlijke levenssfeer, GDPR, cao’s, …) Daar gaan we hier dan ook niet dieper op in. Onthoud enkel dat het kan, maar dat jij dat dan ook op voorhand moet weten.

Pascal Dewulf