Hoe je werk achter je laten, ook als je thuiswerkt

In precoronatijden trok je de deur van het kantoor achter je dicht en kon de ontspanning beginnen. Nu staart je bureau of laptop je het hele weekend of avond beschuldigend aan. Hoe je werk achter je laten, ook al staat je bureau thuis? Regiotalent lijst de beste tips op.

1. Zet je computer uit, zorg dat alle mailnotificaties op stil staan en zet je werk-gsm op stil of uit. Hoe minder stoorzenders, hoe beter. Kleine en grote werkrampen los je morgen vanaf 9 uur wel op.

2. Stort je bij thuiskomst/het dichttrekken van de deur van je bureau niet meteen op de avondspits ter hoogte van de keuken. Even 10 minuten ontspannen met een kopje thee of een tijdschrift, en nog niet denken aan huiswerk van de kinderen, avondeten of de stapel post op de tafel.

3. Zorg voor leuke plannen om naar uit te kijken, ook op weekavonden. Een fietstocht met het gezin, een terrasje met je knuffelcontact (nu het weer kan) of een outdoor sportles bij de fitnessclub.

4. Stort je op dessertjes. Neen, we zeggen niet dat je drie taarten en twee ijscoupes moet wegwerken om je stress weg te eten. Bak eens een cake of koekjes en geniet ’s avonds van een van je baksels.

5. Ga uit de kleren. Euh, ja, je kan samen het bed induiken, maar wij doelden eigenlijk op het verruilen van je werktenue voor je zachtste loungewear of meest comfortabele zomerse outfit.

6. Zoek een hobby: tuinieren, een nieuwe sport, creatief bezig zijn of de scooter uit je tienerjaren restaureren? Als je hier en daar een half uurtje bezig kan zijn met iets dat je boeit en je gedachten kan afleiden van het werk, vergeet je alle stress meteen.

7. Organiseer eens een thema-avond met je huisgenoten: Mexicaanse avond, Piratenrock, Beach Night,… Kleed de woonkamer leuk aan, maak gerechten die passen bij het thema en voorzie spelletjes of een karaoke. Het is eens wat anders dan wortelstoemp met kip en een avondje voor Netflix.

8. Eigenaars van huisdieren hebben minder stress. Nee, je hoeft niet meteen een labrador in huis te halen. Maar loopt er al een viervoeter rond, trek dan wat tijd uit samen: een bad voor de hond, een knuffelsessie met de poes of een parcours maken met wc-rolletjes voor de hamster.

9. Haal je favoriete afspeellijst boven: metal als het een moeilijke dag was, een streepje jazz om alles te vergeten of reggae om af te tellen naar je zomervakantie.

10. Verwen jezelf: neem een bad, koop een doos van die lekkere chocolaatjes bij de bakker of bestel dat boek waar je al weken naar uitkijkt. Geluk zit in een klein hoekje.

Regiotalent wenst je een ontspannende avond.

Eveline Janssens