Ga voor een gezonde telewerkcultuur

De afgelopen maanden werkten heel wat mensen thuis. Véronique Maes, bedrijfscoach preventief gezondheidsbeleid, wijst erop dat zowel werknemers als werkgevers moeten toezien op een gezonde telewerkcultuur. Ze schreef het ‘Kleine Feel Good boekje’ boordevol tips voor een fysieke, mentale en emotionele gezondheid.Véronique deelt met ons graag enkele tips uit haar ‘Kleine Feel Good boekje’:

Stretchen

Bij telewerk zit je vaak achter de computer in slechte omstandigheden met rugpijn, hoofdpijn en spanning in nek en schouders tot gevolg. De volgende twee stretchoefeningen kan je gemakkelijk al zittend doen tijdens de dag. Ze helpen om je flexibiliteit te vergroten en spanning en stress te verminderen.

1. Strek je armen recht naar voren en draai de handenpalmen weg van elkaar. Kruis je armen, zodat de handpalmen tegen elkaar gedrukt worden, span de buikspieren op, buig je rug en ontspan je hoofd. Probeer niet voorover te vallen maar beeld je in dat je over een denkbeeldige grote bal gebogen zit. Hou de stretch 10 tot 30 seconden vol.

2. Kruis de vingers en strek ze naar het plafond. Adem diep in terwijl je stretcht zo hoog als je kunt. Bij de uitademing breng je je armen terug naar beneden. Herhaal dit 8 tot 10 maal. Deze eenvoudige beweging stretcht alle spieren in je rug en armen.

Het belang van voeding

We weten nu hoe belangrijk de gezondheid van onze longen is. Dus als er voeding is die een bijdrage kan leveren aan de gezondheid van longen, dan is het nu de tijd om die wat extra op het menu te zetten :

Eet appels : Appels bevatten een stof, Phloretin, waarvan is aangetoond dat ze antibacteriële activiteit vertonen tegen bacteriën in de longen. Eet dus gerust 2-3 appels per dag, liefst van verschillende soorten.

Eet iets uit de zee: eet het liefst iedere dag lekkere vette vis, garnalen, mosselen, makreel. Voeding uit de zee zit vol omega-3, een vetzuur dat belangrijk is om ontstekingen te remmen en dat ons flexibel houdt.

Eet zoveel mogelijk verschillende groenten en fruit: vul je dagelijkse voeding aan met groene smoothies, een goed gevulde salade of lekkere gewokte groente.

Neem tijd

Ben je benieuwd hoe efficiënt je omspringt met je tijd? Doe dan de 1 minuut-stresstest. Kijk op je horloge, sluit je ogen en doe ze pas weer open als je denkt dat er 1 minuut voorbij is. Gebruik je intuïtie en probeer niet de seconden te tellen…

Als er minder dan 40 seconden verstreken zijn: je staat onder grote tijdsdruk. Je voelt je gespannen en geïrriteerd en hebt waarschijnlijk ook lichamelijke symptomen van stress.

Als er 40 tot 50 seconden voorbij zijn: je hebt moeite om aan al je verplichtingen te voldoen. Vooral als er zich een stressvolle situatie voordoet, heb je hier last van.

Als er 50 seconden of langer weggetikt zijn: je hebt een ontspannen houding ten opzichte van tijdsdruk. Houden zo!

Mieke Vercruijsse

Véronique is oprichtster en zaakvoerder van The Relax Company, een bedrijf dat zich inzet voor welzijn op het werk. The Relax Company en The Healthworks Company hebben de handen in elkaar geslagen om een veelzijdig gezondheidsplatform te lanceren: ‘The Wellbeing Club’. The Wellbeing Club wil enerzijds werknemers sensibiliseren, informeren en inspireren omtrent een nieuwe, bewustere en gezondere manier van leven. Anderzijds biedt The Wellbeing Club ook structurele ondersteuning aan de werkgever met een gezondheidskalender waarin maandelijks een gezondheidsthema aan bod komt.

Info: www.relaxcompany.be