9 aanbevelingen van Google om thuiswerk succesvol te kunnen volhouden

Ben je ook al een tijdje thuis aan de slag en begint dat wat op jou te wegen? Dan heeft zoekmachinegigant Google alvast 9 gouden tips om je snel weer als een superman/supervrouw te voelen op jouw thuiswerkplek.

Google-topman Sundar Pichai kondigde onlangs aan dat Google vanwege de covid-19-pandemie zijn werk van thuisbeleid zou verlengen tot ten minste juli 2021. Dat is een veelzeggende beslissing aangezien Google toegang heeft tot enkele van de rijkste datasets ter wereld. Met andere woorden: dat thuiswerk lijkt blijkbaar toch niet zo voorlopig te zijn als velen dan wel hadden gedacht. Met deze 9 tips blijf je alvast op de top van je kunnen wanneer je thuis aan de slag bent.

1. Maak van online teamvergaderingen een prioriteit

Teamvergaderingen zijn vaak een van de weinige interactiemomenten die je met jouw collega’s hebt. Plan ze en geef ze prioriteit, zelfs als er niets dringends is, en wees sociaal aanwezig. Virtuele vergaderingen daarentegen zijn een kans om ook emotionele feedback te krijgen en om een diepere band op te bouwen met je teamgenoten.

2. Toon persoonlijke interesse

Laat je collega’s zien dat je geïnteresseerd bent in wat ze te zeggen hebben, ook voorbij de puur werkgerelateerde materie. Gebruik dus de tijd die je via bijvoorbeeld online meetings krijgt om eveneens een praatje te maken voor en na.

3. Organiseer een virtueel ontbijt of lunch

Neem de tijd om mekaar ook buiten de formele online meetings te ontmoeten tijdens een virtueel ontbijt of lunch. Terwijl je je boterhammen of muesli oppeuzelt gezellig keuvelen met je baas en collega’s via je scherm. Dat schept een band, zoveel is zeker.

4. Trek de virtuele gesprekken open

Wakker online gesprekken aan. Vraag bijvoorbeeld niet ‘Hoe was je weekend?’ Probeer in plaats daarvan ‘Wat heb je dit weekend gedaan?’ Dat geeft jouw collega(‘s) veel meer ruimte om uit de doeken te doen waarmee ze bezig zijn.

5. Wees… aanwezig

Iets wat je wel vaker hoort, is dat het lijkt of collega’s quasi onzichtbaar zijn wanneer je thuis aan het werk bent. Dat kan je vermijden door regelmatig een e-mail te sturen, even te bellen of een one-to-one videogesprek te hebben. Er zijn heel wat creatieve manieren om zichtbaar te blijven voor jouw collega’s. Gebruik ze actief.

6. Wees erkentelijk naar je collega’s

Toon jouw dankbaarheid aan je collega’s. Dat kan door een duimpje via Messenger of WhatsApp, door hen een gelukkige verjaardag te wensen of door een virtueel schouderklopje voor een project dat tot een goed einde is gebracht. Bottom line: het is belangrijk dat je zichtbaar blijft voor je collega’s en dat ze weten dat je apprecieert dat zij er (voor jou) zijn.

7. Vraag jouw collega’s om input

Vragen staat vrij, ook onder collega’s. Het is weer een manier om binnen mekaars gezichtsbereik te blijven. Op die manier creëer je interactie, net zoals je dat op kantoor ook zou doen. Doe een extra inspanning om introverte(re) collega’s in die samenspraak te betrekken. Zij hebben het in deze tijden misschien extra hard nodig om deel uit te maken van het team.

8. Definieer teamstandaarden

Normen stellen duidelijke verwachtingen over hoe je met jouw team samenwerkt, althans wanneer we Google mogen geloven. Vaak zijn het echter informele aannames zonder ze expliciet te vermelden. Dat kan verwarring scheppen. Spreek daarom duidelijk meetpunten af zoals: de tijd om te antwoorden op e-mails, verduidelijk taakverwachtingen en ownership (ook wanneer mensen even niet beschikbaar zijn), op welke manier informatie best wordt gedeeld of ook hoe jullie samen aan documenten werken.

9. Maak van welzijn (van jezelf en je collega’s) een prioriteit

Het zijn complexe tijden. Maak ze daarom wat aangenamer voor jezelf door bijvoorbeeld je thuiswerkplek helemaal naar je zin in te richten. Bij voorkeur opteer je daarbij voor een ruimte waar je je werk en privé kan gescheiden houden. Stel ook grenzen aan het aantal uren van jouw werkdag, sta regelmatig even op en neem eveneens de tijd voor korte pauzes. Plan duidelijke tijdsblokken voor meetings, het beantwoorden van e-mails of individuele gesprekken met collega’s. Maak voldoende me-time vrij.

Pascal Dewulf