7 tips voor de beginnende thuiswerker (om er een succes van te maken)

Ga je aan de slag als thuiswerker? Dat is een heel ander gegeven dan op kantoor aan de slag zijn. Je bent nu je eigen baas en niemand kijkt naar je om. Met deze tips ga je er alvast een succes van maken.

1. Maak een uurrooster

Breng je dag als thuiswerker door net zoals je dat op kantoor zou doen. Om negen uur stipt beginnen, om elf uur een koffietje. Een halfuurtje lunchen ergens tussen twaalf en twee en om vier uur nog een kleine snack. Tussendoor even een korte wandeling maken in de tuin. Op kantoor passeer je immers ook al eens bij een collega op bureau of moet je even naar de andere kant van het gebouw om een kwaliteitscontrole te doen in de productieafdeling. Bottom line: zorg ook thuis voor structuur en wat beweging tijdens de werkdag.

2. Leer alleen te zijn/werken

Na de eerste euforie zal je al snel merken dat het vaak stil is op je werkplek. Geen collega’s, je baas die nog maar af en toe een mailtje stuurt… Voor de rest is het echter aan jou. Waar je soms zolang hebt naar uitgekeken, kan je dan ook al eens naar de keel grijpen. Sommige mensen zouden het niet anders willen, anderen krijgen het er na een aantal weken vreselijk moeilijk mee. Lukt het je niet? Dan is dat geen schande. Niet iedereen is voor thuiswerken in de wieg gelegd.

3. Zorg voor een aparte ruimte

Het is onmogelijk je te focussen aan de keukentafel terwijl je kids heen en weer hollen. Zorg voor een fysieke ruimte die afgescheiden is van de rest en waar je je in alle rust kan concentreren op je werkschema.

4. Spreek duidelijke regels af

Het is niet omdat je thuis aan het werk bent dat je kroost je om de haverklap kan komen storen om even een fruitsapje te persen, nog snel mee helpen dat schoolboek te zoeken of even andere batterijen in de afstandsbediening te steken. Je werktijd is je werktijd. Maak duidelijk aan je kroost dat ze jou alleen kunnen storen wanneer bijvoorbeeld de deur van je werkplek open is. Wanneer je ze sluit, wil je onder geen beding worden gestoord.

5. Neem op tijd pauze

Op het werk heb je vaak redenen om even te pauzeren. Er loopt even een collega bij je langs, je hebt nog vijf minuutjes voor een meeting start omdat een aantal collega’s op zich laten wachten,… Thuis is dat heel anders. Je zal enkel pauzeren wanneer je dat ook echt zelf initieert. Wees daar dan ook rigoureus in. Regelmatig een korte pauze nemen om zo de hele dag productief te kunnen blijven, is de boodschap.

6. Bewaar je professionele attitude

Een Skype-meeting terwijl je kids op de achtergrond gillend voorbijlopen? Een prospectietelefoontje met een potentiële klant terwijl je hond op de achtergrond zit te blaffen? Het geeft niet bepaald een professionele indruk. Ben je in contact met de buitenwereld, zorg dan altijd voor een neutrale, professionele kantooromgeving waar je niet wordt gestoord.

7. Praat af en toe met iemand

Op kantoor doe je dat toch ook? Dat kan een telefoontje zijn, wat Messengerberichtjes die heen en weer vliegen of een snelle lunch buitenshuis met een goede vriend(in). Hou je daarbij wel aan de door jou vastgelegde ‘kantooruren’. Het is immers nodig dat je kan communiceren met mensen om je lekker in je vel te blijven voelen. Hele dagen alleen op je werkplek vertoeven, gaat mentaal op je wegen.

Pascal Dewulf