7 tips om vanaf jouw thuiswerkplek productief met je collega’s samen te werken

Thuiswerken blijft voorlopig nog de norm. Ook na de coronacrisis zouden we wel eens een stuk vaker vanaf onze thuiswerkplek aan de slag kunnen zijn. Deze tips laten jou alvast toe om ook vanaf je thuiswerkplek efficiënt en productief met jouw collega’s samen te werken.

Begin en/of eindig met je collega’s

Sommige bedrijven voorzien in een zogenaamde ‘dagstart’ waarbij ze middels een videocall met de collega’s bespreken wat er op de dagplanning staat. Op het einde van de werkdag zien ze mekaar vervolgens (online) weer om de voortgang van de werkdag samen te bekijken. Dat is alvast een erg leuke manier om contact te houden met je collega’s en scherp te blijven tijdens de dag.

Zorg voor duidelijk e-mailverkeer

Op kantoor kan een e-mail al eens wat korter zijn. Vanop je thuiswerkplek moet je een stuk gedetailleerder de dingen schetsen. Geef duidelijke instructies mee, maak heldere afspraken en stem af over het verwachte resultaat. Zo kan je heel wat misverstanden en verspilde tijd vermijden.

Heb niet alleen contact met je beste collega’s

Elke collega die vandaag thuiswerkt, heeft behoefte aan contact met zijn of haar collega’s. Doe dus extra moeite om ook die collega’s te bereiken met wie je misschien niet systematisch optrekt. Het team is immers het hele team, niet alleen de mensen met wie jij toevallig heel goed kan opschieten. Zo blijft iedereen betrokken en productief.

Verander je manier van werken niet

Het is niet omdat je thuis aan het computerscherm zit, dat je de manier waarop je werkt of met je collega’s omgaat plots helemaal moet omgooien. Integendeel, jouw werkstijl schept herkenbaarheid en geeft een gevoel van vertrouwen en zekerheid. Je collega’s die ook vanaf hun thuiswerkplek aan de slag zijn, zullen die vertrouwde structuur een aanpak zeker weten te waarderen.

Breng structuur in je dag

Een dag op je thuiswerkplek is eigenlijk een dag zoals op kantoor. Probeer jezelf die insteek strikt voor te houden. Alleen zo kan je ook echt het gevoel hebben dat je naar je werk gaat wanneer je bijvoorbeeld vanaf de keukentafel verhuist naar je thuiswerkplek. Sterker nog: misschien is de keukentafel wel je thuiswerkplek. Die structuur in je werkdag is op dat moment echt wel cruciaal.

Maak duidelijke afspraken

Je partner die even binnenloopt met de vraag wat je vanavond wil eten, je kids die nog even willen dat je naar hun nieuwe speeltje kijkt. Maak iedereen duidelijk dat je tijdens de werkdag niet wil worden gestoord en alleen te bereiken bent wanneer jij daar ook expliciet toestemming toe geeft. Het initiatief komt met andere woorden altijd van jou. Heb je een aparte bureauruimte, doe dan de deur dicht en spreek af dat er altijd dient te worden geklopt. Antwoord je, dan kan je worden gestoord. Anders niet.

Vermijd afleiding

Moffel je smartphone, babyfoon, enzovoort weg en sluit alle vensters op je computerscherm die uitgeven op je Facebookmuur, LinkedIn wall en dies meer. Zorg ook dat je bureau er niet bij ligt alsof je tijdens je lunch nog snel een rommelmarkt wil organiseren. Zorg met andere woorden voor zo weinig als mogelijk afleidingsmanoeuvres.

Pascal Dewulf