7 tips om thuiswerken productief te houden

Stakingen, dicht gesneeuwde wegen en zelfs terreurdreiging. Soms geraak je niet op je werk en ben je aangewezen op thuiswerken. Meer en meer bedrijven bieden thuiswerken aan als alternatief. 7 tips om je productiviteit op peil en je gezin in balans te houden.

1. Ochtendritueel

Hou er ’s ochtends een ritueel op na. Als je je bed uitrolt en meteen achter je pc gaat zitten, zal je je werk later moeten onderbreken voor een ontbijt, de kat die om melk komt zeuren of je snel-snel aankleden omdat de postbode aanbelt met een pakketje.

2. Trek iets aan

Over dat aankleden dus. Ga niet een hele dag in pyjama of joggingbroek zitten werken. Dat klinkt misschien gezellig, maar je zal heel wat minder productief zijn. Kleed je aan alsof het een kantoordag is en je voelt je meteen een stuk energieker.

3. Collega’s

Laat aan het begin van de werkdag aan je collega’s weten dat je van thuis uit werkt. Zo weten ze je (via mail of telefoon) te vinden en sleuren ze die 5 dossiers niet nodeloos 2 verdiepingen naar boven.

4. Hanteer werkuren

Plan op voorhand in wanneer je begint met werken en wanneer je stopt. Anders zit je zo tot 22u ’s avonds achter je bureau. Stem je werkuren af op je gezin. Haal je de kinderen graag van school, geen probleem. Stop om 15u en pik om 20u de draad weer op voor een uur of 2. Zo haal je je 8 werkuren op een dag en maak je tijd voor je gezin.

5. Werkplek

Baken een werkplek af. Als je je in de zetel installeert tussen een halve doos lego en een sokkenmand, ga je misschien al snel opruimen. Richt een bureau in en hou werk en privé gescheiden.

6. Maak afspraken

Spreek met vrienden en familie af dat je niet beschikbaar bent tijdens je thuiswerkdag. Anders staan zij om de haverklap aan de deur, want ‘Je bent toch thuis.’.

7. Plan pauzes in

Plan vooraf wanneer je even pauzeert of middagpauze neemt. Anders eindig je al schransend achter je pc terwijl je nog een offerte probeert op te stellen. Even ophouden met werken, pauzeren en daarna weer fris aan de slag.

Eveline Janssens