7 tips om superproductief te zijn op je thuis- of flexwerkplek

Werken op een flexwerkplek of thuis vereist structuur en discipline. Met deze tips zorg je er alvast voor dat je op dat moment superproductief aan de slag bent.

1. Trek de lijn tussen privé en werk

Ben je thuis aan de slag dan is het belangrijk dat je een duidelijk onderscheid maakt tussen wat privé is en wat werk. Je wint een pak tijd door niet in de file te staan of bij het kantoor naar een parkeerplaats te zoeken, maar het is geenszins de bedoeling dat je die tijd gaat opvullen met bijvoorbeeld boodschappen doen in de supermarkt.

2. Maak een planning

Plan je agenda net zoals je dat zou doen tijdens een dagje op kantoor. Alleen zo kan je productief de dag doorkomen bij je thuis of op je flexwerkplek. Hou je agenda steeds binnen handbereik en check regelmatig wat er nog te doen is.

3. Je bureau is je bureau

Werk je van thuis uit, maak je huisgenoten dan duidelijk dat je tijdens de werkuren absoluut niet wil gestoord worden. Alleen zo kan je immers je geplande activiteiten vlot en accuraat afhandelen.

4. Zorg voor een routine waaraan je je houdt

Net zoals op kantoor dien je ook thuis of op een satellietkantoor een bepaalde routine te creëren: aankomen op je bureau, je mails checken, …

5. Hou contact met je collega’s

Het klinkt raar, maar zorg ook wanneer je thuis aan de slag bent voor regelmatig contact met je collega’s via bijvoorbeeld een Skype meeting. Zo blijf je in the picture en voel je je ook ondersteund wanneer je in je ééntje aan de slag bent.

6. Zorg voor een bureausfeer

Om in de sfeer te komen van je werkplek moet je er ook voor zorgen dat je werkplek eruit ziet als een werkplek. Dat betekent dat je je paperassen bij de hand hebt, maar ook bijvoorbeeld een (mobiele) printer op je flexwerkplek, A4’tjes, omslagen en alle andere dingen die nodig zijn om je werkdag goed door te komen.

7. Weet wanneer je moet stoppen

Wanneer er geen begin of einde is aan je werkdag thuis of op een flexwerkplek ver weg van kantoor dan ga je gelijk een stuk minder productief zijn. Je krijgt dan immers de indruk dat je alles om het even wanneer kan afhandelen. Dat kan je counteren door een duidelijke routine in je werkdag aan te houden. Je productiviteit zal er gelijk een boost door krijgen.

Pascal Dewulf