7 tips om je thuiswerkplek energiezuinig te houden

Dat de energieprijzen pieken, is oud nieuws. Op je thuiswerkplek wil je in die optiek dan ook zo weinig mogelijk gas of elektriciteit verbruiken. Met deze 7 tips maak ook jij je thuiswerkplek alvast zo energiezuinig mogelijk.

1. Spreek af met je partner

Werkt jouw partner ook een aantal dagen per week thuis? Spreek dan af op welke dagen jullie samen thuis aan de slag kunnen zijn. Op de andere dagen kan de verwarming dan op minimumstand. Alvast een hele besparing.

2. Gebruik een laptop

De laptops die vandaag op de markt zijn, worden doorgaans gekenmerkt door hun energiezuinigheid. Heb je nog een desktop, wissel die dan als de gesmeerde bliksem in voor een laptop. Voor het maken van een laptop zijn er bovendien 75 procent minder materialen en grondstoffen nodig dan voor een desktop. Twee vliegen in één klap dus. Je kan ervan uitgaan dat hedendaagse laptops ook ruim 70 procent zuiniger zijn in hun energiegebruik: de betere laptop verbruikt jaarlijks ongeveer 55 kWh. Bij een nieuwe desktop met lcd-monitor is dat bijna 4 keer zoveel: gemiddeld 200 kWh.

3. Kies voor natuurlijk licht

Laat op killere dagen het zonlicht zoveel mogelijk binnen vallen in de ruimtes van je huis. Je zal versteld staan welk effect dat heeft op de verwarming van het binnenklimaat.

4. Zet je verwarming een graadje lager

Per graadje dat je de thermostaat lager zet, bespaar je zowat 7% op je jaarfactuur. Met de huidige energieprijzen is dat meer dan een flinke slok op de borrel.

5. De stekker eruit

Zet alle apparaten die in slaapstand zitten af en verwijder laders en stekkers die je niet gebruikt uit het stopcontact. Dit heet sluipverbruik en dat sluipverbruik kan je energierekening flink de hoogte injagen.

6. Leg je laptop te slapen

Zit de werkdag erop? Schakel je computer/laptop dan uit. Trek ook alle stekkers uit. Ook die van je aangekoppeld display. Computers en displays komen vaak met adapters die ook actief blijven wanneer jij van je avond geniet. Je moet meerekenen dat vooral desktop computers behoren tot de apparaten die het meest energie verbruiken in stand-by.

Je computer uitschakelen, is bovendien en goede manier om je helemaal los te maken van je werkdag. Je e-mail, die kan je nog altijd checken via je smartphone wanneer je het niet kan laten.

7. Ga old skool met je thermos

Zet ’s morgens één keer koffie, hevel je koffie vervolgens over in een uit de kluiten gewassen thermos en zet vervolgens je koffiezet af. Een paar keer per dag verse koffie zetten, tikt immers stevig aan op de energierekening.

Pascal Dewulf

Bron : VDAB.be