7 lessen die je voor je verdere carrière kan trekken uit thuiswerken

Heel wat Belgen werken momenteel vanaf hun thuiskantoor. Leuk of niet: dit zijn alvast zeven belangrijke lessen die je carrièregewijs uit thuiswerk kan trekken.

Ook in je eentje lukt het

Je collega’s heb je nu niet meer iedere dag (fysiek) bij je. Na de eerste ontwenningsverschijnselen zal je echter al snel merken dat je in de beslotenheid van je thuiswerkplek je job best wel goed kan doen. Behoudens een online werkoverlegje hier, een virtuele lunch daar, een wekelijkse schermprojectmeeting zus en een conference call zo kan je thuis perfect productief aan de slag blijven. Je bent dus veel meer de kapitein van jouw werk (en carrière) dan je misschien wel ooit had kunnen denken.

Doorzettingsvermogen is de sleutel

Het typische schouderklopje van je baas en of collega’s moet je even missen. Dat betekent misschien dat je nu zelf wat meer (figuurlijk) achter je eigen toga moet zitten. Je zal zien, ook dat lukt best. Voor je verdere carrière is dat doorzettingsvermogen cruciaal. Met andere woorden: verwacht niet dat iemand anders jouw carrière op de rails zet. Dat kan alleen jijzelf. Met een fikse dosis doorzettingsvermogen wel te verstaan.

Structuur geeft je vleugels

Structuur komt op kantoor als vanzelf. ’s Morgens toekomen, koffietje uit de machine, even bijpraten met de collega’s en dan aan de slag. Geen haar op je hoofd dat eraan denkt om even met je benen uitgestrekt op je bureautafel, met de hoofdtelefoon op maximumstand naar je favoriete muziek te luisteren. In je thuiskantoor kan dat allemaal wel. Dat is echter geen reden om het ook effectief te doen. Bouw thuis dezelfde structuur in die je op een gewone werkdag op kantoor hanteert. Om negen uur beginnen, koffietje om elf, lunch even na de middag en weer doorgaan tot het gaatje. Koffietje om vier uur niet vergeten, wel te verstaan. Structuur maakt productief en geeft je vleugels. Levensbelangrijk voor je carrière.

Motivatie, daar zorg je zelf voor

Hou jezelf gemotiveerd en aan de gang. Zorg daarom doorheen de werkdag voor kleine incentives. Gun jezelf dat korte muzikale intermezzo (en ja, zelfs je benen mogen dan even uitgestrekt op de bureautafel), kijk uit naar dat stukje zelfgebakken taart of wees al blij op voorhand met de gedachte aan het telefoongesprek dat je straks met een collega/goede vriend zal hebben. Kortom, zorg voor kleine stukjes instant geluk tijdens je werkdag. Dat houdt je blij en gemotiveerd.

Je ecologische voetafdruk verkleint

Je hoeft heus niet de hele wereld af te reizen, te leven uit koffers en dagen van achtenveertig uur te kloppen om een succesvolle carrière uit te bouwen. Vanaf je bureaustoel kan je verdomd veel bereiken en dat vaak ook een stuk efficiënter dan wanneer je constant de baan op moet. Geen verplaatsingen meer (enkel nog virtueel), geen ellenlange files met tonnen fijnstof, gedaan met onnodige vliegverplaatsingen en massa’s verpakkingen van inderhaast gehaalde of geleverde lunches. Vanaf je thuiswerkplek timmer je niet alleen aan je carrière, in no time word je er ook klein ecologisch mirakel.

Je leeft gezonder

Het hoeft niet gezegd dat je op jouw thuiswerkplek minder stress ervaart, meer kan focussen op je werk, gezonder kan eten (de koelkast is vlakbij) en je ook regelmatiger kan bewegen. Even een break nodig? Snel je loopschoenen aan en een half uurtje afhaspelen. Daarna gezwind onder de douche. De timer kan afklokken op 45 min. Dat is zowat de tijd die je op kantoor aan de lunch besteedt. Yes!

Je hebt meer controle over jouw dagindeling

Collega’s en bazen zijn doorgaans heel leuk. Behalve dan wanneer ze jou om de haverklap bellen, aan je bureau staan jengelen of jouw bestoken met e-mails met werk waar ze zelf liefst vanaf willen zijn. Op je thuiswerkplek kan je die dingen veel beter managen. Zo krijg jij weer de controle over jouw dagindeling (en jouw carrière).

Pascal Dewulf