6 manieren om je energiekosten te drukken op de thuiswerkplek

Op je thuiswerkplek aan de slag zijn: leuk toch? Met de stijgende energiekosten wordt er echter steeds meer van je loonzakje afgeroomd. Tenzij je een van de gelukkigen bent die een tegemoetkoming van de baas krijgt. Indien niet, dan zijn dit onze besparingstips.

Gooi de ramen open

Hierdoor verlucht je en kan buitensporig vocht dat in huis hangt door het raam naar buiten. En zo zal je huis vervolgens sneller naar de juiste temperatuur afkoelen of opwarmen. Op warmere dagen doe je dat best ’s morgens en niet langer dan een uurtje of zo.

Zonlicht is geld waard

Het hoeft niet gezegd dat zonlicht je huis gratis opwarmt. In de lente/zomer minder relevant, maar in de herfst/winter/voorjaar/najaar kan je die extra warmte best wel gebruiken. Laat de zon dus maar lekker binnen, totdat je het weer aangenaam warm hebt.

Een graadje minder

De temperatuur vanje airco wat minder laag of die van je verwarming minder hoog maken een wereld van verschil. Elke graad die je zo kan compenseren scheelt je jaarlijks zowat 7% op je energiefactuur. Heb je het perfect goed met twee graden minder warm of minder koeling? Reken maar uit je winst.

De kleren maken (thuis niet) de man

Op je thuiswerkplek hoeft het qua kleding doorgaans niet zo formeel te zijn. Tuurlijk, je moet er niet bij zitten als een zwerver. Zeker niet wanneer je een dag vol onlinemeetings hebt gepland. Heb je doorgaans weinig meetings? Dan kan je je kantoorplunje op de thuiswerkplek in plaats van één dag misschien wel eens twee of drie dagen dragen? Dat scheelt jou op jaarbasis heel wat wasbeurten (omdat je wasmachine veel minder draait). Is je partner ook thuis aan de slag? Dubbele winst.

Check je verlichting

Heb je een hip thuiskantoor met halogeenspotjes? Leuk, maar niet zo goedkoop. Probeer misschien om je halogeenverlichting te vervangen door ledverlichting. Ledlampen zijn immers 8 tot 10 keer zuiniger dan halogeenlampen. Uiteraard moeten we man en paard noemen. Ledlampen zijn ook duurder in de aanschaf. Daartegenover staat dan wel weer dat de levensduur van een ledlamp (gemiddeld 50.000 uren) een pak langer is dan die van halogeenlampen (gemiddeld 5.000 branduren).

Een bakje troost

Een kopje koffie houdt het werkmoreel hoog. In plaats van telkens nieuwe koffie te maken kan je ’s morgens ook één keer koffie maken voor de hele dag. Die doe je dan in een thermoskan. Puristen zullen hiervoor mogelijk hun neus ophalen. Maar goed, aan jou de keuze.

Pascal Dewulf