6 manieren om frustratie op de thuiswerkplek om te zetten in motivatie

Daar zit je dan in je eentje op je thuiswerkplek. Niet altijd even makkelijk om de juiste drive en momentum te vinden. Dat creëert wel eens frustratie. Geen nood: met deze zes tips zet je die frustratie vliegensvlug om in motivatie.

1. Praat erover

Wanneer je alleen op je thuiswerkplek vertoeft, heb je vaak de neiging om te gaan binnenvetten. Er is niemand in de buurt om even samen stoom mee af te blazen, samen een kop koffie te delen en wat te praten of je hart aan iemand te luchten. Daardoor ga je de dingen mogelijk uitvergroten. Ga daarom op zoek naar een gesprekspartner buiten de vertrouwde kantooromgeving. Dat kan een familielid zijn met wie je een kort telefoontje doet of een collega die je in vertrouwen neemt. Wat je ook kiest: blijf niet met de dingen zitten.

2. Positief versus negatief

Het zit bijna in onze menselijke natuur om te focussen op minder positieve dingen. Dat is ons fight or flight mechanisme dat meer aandacht geeft aan wat minder goed is dan aan dingen die prima lopen. Neem die negatieve reflex in een houdgreep en focus je vervolgens op al die dingen in je leven die wel goed lopen.

3. Voorzie leuke momentjes

Voorzie tijdens je werkdag een aantal fun momentjes. Even de kat (of hond) op schoot nemen, even door de tuin (of op het terras) lopen, een grappige video bekijken, een lekker drankje… Het zijn allemaal kleine geluksmomenten die soms zo nodig zijn wanneer je alleen aan het werk bent.

4. Focus op je doelen

Wanneer je werkdag onduidelijk in mekaar zit, heb je sneller de neiging om gefrustreerd te raken. Deel je dag daarom netjes in via je planningskalender en/of agenda. Zo heb je een houvast, ook wanneer het thuis wat eenzaam dreigt te worden.

5. Ga je obstakels te lijf

Wat zit je werkgewijs in de weg? Waarover pieker je? Waar raak je niet overheen? Vraag je collega’s en/of je baas om raad. Laat je daarbij niet afwimpelen. We zijn er om mekaar te helpen, nietwaar? Ook onder collega’s. Ook wanneer jullie mekaar misschien niet op kantoor zien en momenteel op afstand werken.

6. Morgen is een nieuwe dag

Niet elke dag kan even geweldig zijn, niet op kantoor en ook niet op je thuiswerkplek. Weet echter dat ook een moeilijke dag voorbijgaat en je er morgen weer helemaal fris kan invliegen. Every day is a new beginning. Sluit je ogen en adem een paar keer diep in en weer uit. Yes, you can.

Pascal Dewulf