5 voordelen van thuiswerken die je nog niet kende

Dat je met thuiswerken een zee van tijd wint, weten we intussen al. Je hoeft niet in te voegen in de file, saaie vergaderingen bij te wonen of langdradige praatjes van collega’s te doorstaan. Maar er zijn ook minder bekende voordelen verbonden aan het werken in je woonkamer. Zoals…

1. Je blijft jezelf scherp houden

Elke dag achter hetzelfde bureau in hetzelfde gebouw gaan zitten, kan afstompend werken. Door af en toe te veranderen van werkomgeving, zet je in je hersenen nieuwe verbindingen in gang. Thuiswerken biedt een welkome afwisseling voor de dagelijkse kantoorsleur. Het omgekeerde geldt trouwens ook: voltijdse thuiswerkers gaan best af en toe op verplaatsing werken in een kantoor, coworkplace of koffiebar.

2. Het brengt je dichter bij je partner

– ‘Hoe was het op je werk?’ – ‘Goed.’ Na een zware dag op kantoor, heb je vaak geen zin om nog na te kaarten over je werkdag. Maar als je al een hele dag hebt thuisgezeten, ligt dat anders. Wanneer je partner de voordeur opendoet, sta jij daar als een puppy te kwispelen, klaar om te ventileren over je werkdag. Bovendien zal je ook sneller dingen over je job delen met je partner. Op normale werkdagen lucht je je hart tegen de collega’s en zijn die dingen bij thuiskomst alweer geklasseerd.

3.Je wordt er creatiever van

Heel wat freelancers die van thuis uit werken, houden er nog een creatieve hobby op na. Van schilderen over taarten bakken tot juwelen ontwerpen. Dat kan geen toeval zijn. Thuiswerken maakt ook je creatieve hersencellen wakker. Je eigen nest is een plek van geborgenheid en gezelligheid, in tegenstelling tot het steriele hoofdkantoor. Als je vaker tijd bij je thuis doorbrengt, begint het te kriebelen om ‘ambachtelijke’ dingen te doen zoals deeg kneden of kralen rijgen. De perfecte uitlaatklep voor het gewone werkleven.

4. Je draagt zorg voor het milieu

Een voordeel waar je niet meteen aan denkt, maar dat o zo belangrijk is: door thuis te werken, belast je het milieu veel minder hard. Je stuwt ’s ochtends en ’s avonds geen vervuilende uitlaatgassen de lucht in, om maar iets te zeggen. Dat gaat trouwens breder dan je woon-werkverkeer. Op gewone werkdagen ben je eerder geneigd om al je to-do’s te combineren in één autorit. Je brengt de kinderen met de auto naar school en rijdt dan door naar het werk. Maar op thuisdagen zal de fiets je veel sneller kunnen verleiden. Goed voor het milieu én voor je welzijn.

5. Je gaat gezonder leven

Over een goede gezondheid gesproken: wist je dat thuiswerkers er gemiddeld een beter eetpatroon op nahouden? ’s Middags hoef je geen ongezond broodje te bestellen noch te bezwijken voor de verleiding van de kantinefrieten. Nee, alles staat bij jou thuis binnen handbereik om een gezonde salade te maken. ’s Ochtends heb je bovendien meer tijd om een stevig en voedzaam ontbijt samen te stellen, in plaats van die snelle kom gesuikerde cornflakes binnen te schrokken.

Gerlinde De Bruycker