5 manieren om je concentratie te boosten wanneer je thuiswerkt

Thuiswerken. Allemaal goed en wel. Jezelf echter de hele dag concentreren aan de keukentafel of in een uithoek van de living is andere koek. Dit zijn alvast een aantal supertips om gefocust te blijven.

Alles netjes

Wanneer je werkplek eruitziet of er zonet een start-up hackaton heeft plaatsgevonden werkt dat niet echt motiverend. ‘Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’, zegt het spreekwoord. Moraal van het verhaal: zorg dat je werkplek netjes is en laat niet nodeloos spullen rondslingeren. Een net thuiskantoor schept immers pakken meer ruimte voor inspiratie en productiviteit.

Mannen (en vrouwen) maken plannen

Wanneer je absoluut geen idee hebt hoe je werkdag er moet uitzien, dan heb je meteen het perfecte recept voor dagdromerij, uitstelgedrag en verveling. Stel voor jezelf daarom een aantal duidelijke objectieven: een dossier dat moet worden afgewerkt, een projecttaak die moet worden opgeleverd,… Kortom, zorg dat je naar iets kan toewerken.

Draai de knop om

Ben je gewoon om op kantoor te werken dan moet je echt wel de knop (mentaal) omdraaien wanneer je plots aan je lot wordt overgelaten in je thuiskantoor. De gebruikelijke kantoorroutine valt immers helemaal weg. Aan jou om dan een vervangende routine in mekaar te zetten die je toelaat om de hele dag productief aan de gang te blijven. We gaven het al mee in een eerder artikel: zorg voor wat persoonlijke incentives tijdens de dag als surrogaat voor de gebruikelijke schouderklopjes/babbels op kantoor.

Voorzie pauzeblokken

Het beste medicijn tegen concentratieverlies is ontspanning, maar dan wel op tijd en stond. Voorzie gedurende de werkdag pauzeblokken van een kwartiertje waarin je even uitpuft. Tracht je daarbij echter rigoureus te houden aan die pauzeblokken. Ze bakenen je dag af en geven structuur. Die structuur zorgt ervoor dat je gedurende de dag productief kan blijven doorgaan.

Alles op zijn tijd

’s morgens doe je je sokken aan, één sok (of pantypijp) per keer. Als je er toch twee tegelijkertijd aan kan doen, is het misschien tijd voor een carrièreswitch richting Cirque du Soleil. Alle gekheid op een stokje: trek die één-ding-per-keerfilosofie ook door in je werkdag. Het is een illusie te denken dat je veel dingen tegelijkertijd ontzettend goed kan. Je brein is er gewoon niet voor gemaakt. Laat dat idee dan ook los en probeer je dagtaak stap per stap af te maken. Alleen zo kom je tot goede resultaten en kan je gemotiveerd blijven doorheen de werkdag.

Pascal Dewulf