5 dingen waarmee je punten scoort bij je baas tijdens thuiswerk

Werken op kantoor mag weer. Thuiswerken blijft de voorkeur hebben, althans volgens de Nationale Veiligheidsraad. Zie jij jezelf de komende maanden nog steeds monter en blij aan de slag op je thuiswerkplek? Dan kan je ondertussen je baas happy houden met de volgende dingen.

Neem het heft in handen

Zelf het initiatief nemen om contact te houden met je baas, daar wordt hij of zij gegarandeerd blij van. Een dagelijks telefoontje, een mailtje of een kort videogesprek brengt je op dat vlak weer een stukje dichter bij kantoor. Ach, je weet toch hoe bazen zijn? De meesten van hen moeten nog altijd (min of meer) weten wat je zoal allemaal uitvreet tijdens de werkdag. Wacht in die optiek niet tot je baas jou contacteert, maar geef zelf regelmatig een teken van leven.

Laat je zien

Telefoontjes en e-mails zijn allemaal prima, maar zorg dat je baas je ook regelmatig eens (via het scherm) ziet. Je kent immers toch het spreekwoord ‘Uit het oog, uit het hart’? Mekaar in beeld en stem ontmoeten, schept zoveel meer verbinding dan telefoongesprekken en mails waar je eigenlijk onzichtbaar bent. We kunnen er niet omheen: de mens (en dus ook je baas) is een sociaal wezen.

Geef statusupdates

Hou je baas op de hoogte van de dingen waarmee je bezig bent, de project milestones die je al dan niet bereikt of de deadlines die naderen. Krijg je bepaalde dingen niet rond? Geef dan ook aan waarom dat zo is en waarmee je worstelt. Het vertrouwen van je baas over je werk op afstand zal enkel maar verhogen wanneer je transparant en veelvuldig communiceert.

Stimuleer verbondenheid

Stuur ook eens een leuk bericht of een relevant nieuwsartikel (over de sector waarin je actief bent) richting je baas. Zo maak je hem of haar duidelijk dat jullie communicatie af en toe ook wat meer kan zijn dan enkel puur werkgerelateerde items.

Gebruik de juiste tools

Ben je aan de slag in een bedrijf dat bijvoorbeeld videomeetings erg stimuleert, ga dan niet (of toch niet uitsluitend) zittend communiceren via e-mail of telefoon. Kortom, zorg dat je de hulpmiddelen gebruikt die aansluiten bij de werkwijze, de policy en bedrijfscultuur van je bedrijf in het algemeen en je baas in het bijzonder. Zo niet, creëer je frustratie of erger nog: achterdocht.

Pascal Dewulf