21.30 uur: ook nog thuis aan het werken?

Het is 21.30 uur: ben jij op dit moment, nu de kinderen naar bed zijn, ook thuis aan het werken? Nog ‘snel’ even je mails aan het doornemen of een memo aan het afwerken? Life- & businesscoach Sara Van Wesenbeeck geeft vijf tips om thuiswerken in je privétijd af te leren.

“Mijn werk- en privéleven raken steeds meer verstrengeld met elkaar.” Het is een verzuchting die Sara Van Wesenbeeck steeds vaker hoort in haar coachingpraktijk. De life- & businesscoach doopte het thuiswerken na de uren prompt om tot ‘vervuilde tijd’. “Je vrije tijd is vervuild als je er niet meer van kan genieten. Je werk doorkruist je ontspanningsmoment, waardoor dat zijn effect verliest.” Van Wesenbeeck geeft enkele tips om je vervuilde vrije tijd weer op te poetsen.

– Reserveer je vrije tijd zoveel mogelijk om de batterijen op te laden. Hoe wil jij je het liefst ontspannen? Maak een lijst met ideeën. Het opschrijven maakt het minder vrijblijvend dan het als ‘idee’ in je hoofd te hebben.

– Als je een thuiswerker bent, baken dan de thuiswerktijd strikt af. Spreek met jezelf een vast begin- en einduur af waarop je de boeken toedoet. Je zal zien: in die afgebakende tijd verzet je meer werk dan wanneer je de thuiswerktijd niet limiteert. En daarna is er ruimte voor kwali-tijd.

– Leer ‘de kunst van het stoppen’. Zonder pauzes nemen taken veel meer tijd in beslag. Als je tijdens je werkdag vaker pauzeert, zal je ’s avonds niet meer moeten thuiswerken! Beschouw ook je avond als pauze. Je hersenen hebben nu eenmaal rustpunten nodig, korte én lange.

– Waak erover dat de uren op het werk effectief productieve uren zijn, waarin je dingen echt kan afwerken. Bouw daarvoor elke dag minstens één moment in waarop je ongestoord kan doorwerken. Noteer het in je agenda, hang een ‘Niet storen’-bordje aan je deur, schakel je smartphone uit.

– Thuiswerken na de uren kan je ook vermijden door goed te plannen. Gebruik je agenda als leidraad.

Gerlinde De Bruycker

Info: www.barkingdogs.be